Bredkortvinger

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Proteininae»)
Bredkortvinger
Megarthrus depressus
Nomenklatur
Proteininae
Erichson, 1839
Populærnavn
bredkortvinger[1]
Klassifikasjon
RikeDyr
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieKortvinger
Økologi
Antall arter: 14 arter funnet i Norge
Utbredelse: alle verdensdeler
Inndelt i

Bredkortvinger (Proteininae) er en gruppe (underfamilie) av små biller som er vanlige i kompost og annet råtnende plantemateriale. Til Kortvinger (Staphylinidae) å være har de forholdsvis lange dekkvinger, og de kan minne om enkelte glansbiller.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (vanligvis 1 – 2 mm), brede, litt flate biller, gulaktige, brunaktige eller svarte. Hodet er bredere enn langt med små fasettøyne. Hos slekten Metopsia er det firkantet, hos de andre slektene omtrent trekantet i omriss. Antennene ender i en svakt antydet kølle. Brystskjoldet (pronotum) er bredere enn langt. Hos slekten Proteinus er sidene jevnt krummet, hos Megarthrus og Metopsia er de innskåret ved bakhjørnene. Dekkvingene er ganske lange, mye lengre enn brystskjoldet, og dekker de fremste ryggleddene. Bakkroppen er bred og noe flattrykt. Beina er korte og ganske kraftige, leggene (tibiae) er noe utvidet særlig hos hannene.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Artene finnes ofte tallrikt i kompost og på sopp. Slekten Metopsia, som er ganske sjelden i Norge, ser ut til å være knyttet til gressmarker. Disse billene flyr godt og man kan finne dem svermende i solskinn.

Systematisk inndeling / norske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 15. november 2020. Besøkt 15. november 2020. 

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]