Prosopocoilus (Hoplitocranum) suturalis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Prosopocoilus (Hoplitocranum) suturalis
hann
Nomenklatur
Prosopocoilus (Hoplitocranum) suturalis
(Olivier, 1789)
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieHjortebiller
SlektProsopocoilus
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: Asia

Prosopocoilus suturalis er en bille som hører til familien hjortebiller (Lucanidae) i gruppen skarabider (Scarabaeoidea).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor til stor (hannene 24-47 millimeter), matt brungul hjortebille med brunsvarte tegninger. Hodet har en V- eller Y-formet tegning som fortsetter som en bred, svart midtstripe på pronotum og en smalere, svart sømstripe på dekkvingene. Videre har hodet smalt svarte for- og sidekanter. På pronotum er forkanten smalt svart, og det er et par små, svarte sideflekker. Hannens kjever er lange, lett sigdformede, med én tann i den indre delen og omtrent fire små tenner nær spissen. Små hanner har enkle, knivformede kjever uten tenner, men med en innskjæring nær roten. Hodet er slett uten kjøler eller knøler. Antennene har en tre-leddet vifte. Pronotum er betydelig bredere enn langt, ikke innsnevret ved roten. Beina er rødbrune med mer eller mindregule lår. Undersiden er brunrød med store, brungule flekker. Hunnen er bredere, blank, farget som hannen, forkroppen og særlig hodet er tydelig, fint til grovt punktert, dekkvingene svært blanke, i alle fall i midten.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i råtne trestammer. Utviklingen tar trolig ett år. De voksne billene drikker gjerne sevje fra trær.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt fra India i vest til Vietnam i øst.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]