Hopp til innhold

Programme for International Student Assessment

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En PISA-test på en skolepult

Programme for International Student Assessment (PISA) er en internasjonal komparativ undersøkelse av skolesystemene i ulike land i regi av Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD). Målet med prosjektet er å kartlegge 15-årige skoleelevers kunnskaper i matematikk, naturfag og lesing. Studien blir gjennomført hvert tredje år med ulik vekting av de tre hovedområdene.

Den første PISA-studien ble gjennomført i 2000, og da var det lesing som ble vektlagt. I 2003 var matematikk i fokus, og i 2006 var det naturfag som ble vektlagt i undersøkelsen. I 2009 var det igjen lesing som var «fokusfag», og i 2012 var det matematikk.[1]

Norge[rediger | rediger kilde]

I PISA 2006 presterte norske elever for første gang under OECD-gjennomsnittet i både matematikk og lesing. I tillegg gjorde norske elever det betydelig dårligere enn OECD-gjennomsnittet i naturfag.

Institutt for lærerutdanning og skoleutvikling ved Universitetet i Oslo har ansvaret for gjennomføring av den norske delen av prosjektet, med støtte fra Utdanningsdirektoratet. Instituttet gir også ut en egen norsk rapport etter hver undersøkelse.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Key findings - PISA». www.oecd.org. Besøkt 5. desember 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]