Hopp til innhold

Professor Farnsworth

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Hubert J. Farnsworth er en fiktiv karakter fra animasjonsserien Futurama, skapt av Matt Groening. Han er eieren av Planet Express, og er Philip J. Frys tipp-tipp-tipp-tipp(osv)-grandnevø.

Professoren er en sprø vitenskapsmann, en senil, amoralsk og uforutsigbar gammel mann med veldig tykke briller, og finner ofte på forskjellige apparater og dingsebomser. Han har satt minst ett parallelt univers i fare med sine oppfinnelser, og besøkt flere titalls andre universer. Professoren underviser ved Mars University, og har jobbet for MomCorp ved flere anledninger. Men han bruker mesteparten av tiden sin på å finne opp latterlige produkter, eller sende Planet Express-besetningen på selvmordsoppdrag. Som ansatt ved MomCorp, ble han forelsket i administrerende direktør.

Cirka 100 år før TV-seriens tidslinje begynner lærte Farnsworth en ung (ennå ikke professor) Wernstrom, som Farnsworth betraktet som en veldig flink student. Men etter at han returnerte en rapport til Wernstrom med en karakter Wernstrom ikke var fornøyd med, ble de bitre rivaler. Mange episoders viktigste høydepunkter blir introdusert ved at professor Farnsworth kunngjør, «Gode nyheter, alle sammen!» enten for å avsløre hans aller siste oppfinnelser eller beskrive selskapets siste oppdrag. Ved få anledninger hvor han har gode nyheter, åpner han ofte med «Dårlige nyheter, alle sammen!» Professoren kommer flere ganger med gjensidig motstridende uttalelser, bare øyeblikk fra hverandre.

Professoren bekymrer seg sjelden over sikkerheten til resten av mannskapet. Noen av hans mer betydningsfulle oppfinnelser inkluderer blant annet en hatt som avanserte en ape til intelligens på menneskelig nivå. Det blir avslørt at det første mannskapet ved Planet Express ble spist opp av en hval i verdensrommet i år 2961, og kapteinen deres kom tilbake til jordkloden etter at han ble reddet av Turanga Leela i år 3011. Dette ser ut til å være det eneste mannskapet som professoren viste noen følelser mot, og han bestiller et monument for å hedre hans aller første mannskap på 50. årsdagen for deres forsvinning.

Han sender ofte mannskapet sitt på veldig farlige oppdrag, selv om han er klar over at mannskapet sannsynligvis ikke vil komme tilbake i live. Hans oppdrag er vanligvis oppdrag som andre bedrifter aldri ønsker å gjennomføre, for eksempel til mafia-kontrollerte områder eller uformelle leveranser til virus-infiserte planeter. I en episode når mannskapet og romskipet hans blir sendt ut i krig, forsøker Farnsworth umiddelbart å ansette et annet mannskap. Han blir tydeligvis overrasket over å bli avbrutt fordi hans tidligere mannskap kommer tilbake i live. Selv hans familiære forhold til Phillip J. Fry, stopper ham ikke fra å tildele dem livsfarlige leveringsoppdrag.

Autoritetsdata