Priyanka Chopra

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Priyanka Chopra
Priyanka Chopra at 2019 Cannes (cropped).jpg
Født18. juli 1982 (37 år)
Jamshedpur[1]
Ektefelle Nick Jonas (2018–)
Utdannet ved La Martiniere Lucknow
Beskjeftigelse Skuespiller, sanger
Nasjonalitet India
Utmerkelser Padma Shri in arts (2016), National Film Award for Best Actress (2009)
Aktive år2000–
Nettstedhttp://www.iampriyankachopra.com
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Signatur
Priyanka Chopras signatur

Priyanka Chopra Jonas (hindi: प्रियंका चोपड़ा; født 18. juli 1982 i Jamshedpur i daværende Bihar i India) er en indisk filmskuespiller og sanger, og vinner av Miss India World og Miss World i 2000. Gjennom sin karriere som filmskuespiller har Chopra blitt en av Bollywoods mest kjente skuespillere og er en av de mest populære berømtheter i India. Hun har vunnet en nasjonal filmpris for beste skuespiller, og en rekke andre priser. Hun er kusine av skuespilleren Parineeti Chopra.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Priyanka Chopra ble født av foreldre som begge var leger i den indiske hær, noe som medførte at familien ofte måtte flytte rundt i hennes barndom, men hun betrakter Bareilly, 220 km øst for Delhi, som sitt egentlige hjem. Som tenåring bodde hun noen år hos en tante i USA. I 2000 meldte hennes mor henne på en skjønnhetstevling kalt Femina Miss India hvor hun havnet på andreplass, noe som ga henne tittelen som Miss India World og kvalifisert for å delta i Miss World-konkurransen. Hun ble kronet som Miss World i 2000, den femte fra India som har blitt det.

Selv om hun en gang vurderte å studere ingeniørvitenskap, valgte hun heller å ta imot tilbud fra den indiske filmindustrien som et resultat av hennes titler i skjønnhetskonkurransene.

Skuespillerinne[rediger | rediger kilde]

Hennes debutfilm var tamilske Thamizhan i 2002. Året etter spilte hun i The Hero, hennes første hindufilm. Den ble fulgt av suksessen Andaaz som ga henne en pris for beste kvinnelige debut. Ved 2006 hadde hun etablert seg som en ledende skuespiller i hindufilm med en rekke hovedroller i filmer som Krrish og Don. Etter å ha mottatt blandet mottakelse for en rekke mindre suksessfulle filmer, fikk hun gode anmeldelser for hennes portrett av ukonvensjonelle figurer, inkludert en plaget modell i dramaet Fashion fra 2008, en livlig marathikvinne i thrilleren Kaminey fra 2009, som en seriemorder i 7 Khoon Maaf fra 2011 og som en autistisk kvinne i den romantiske komedien Barfi! fra 2012.

Hun har fått ytterligere kommersiell suksess ved å delta i filmer som den fartsfylte thrilleren Don 2 (2011) og hevndramaet Agneepath (2012), samtlige var blant de mest sette indiske filmene noensinne.

I tillegg til å spille i filmer har hun deltatt i en rekke show, ledet et Reality-TV på indisk fjernsyn, skrevet faste spalter i indiske aviser og vært opptatt av veldedighetsarbeid, blant annet ble hun utnevnt som UNICEFs Goodwill-ambassadør for barns rettigheter den 10. august 2010. I 2012 utga hun sin første musikksingel, «In My City». Hennes andre singel, «Exotic», kom i 2013, og som gikk inn på listene i land som blant annet USA og Canada.

Filmografi (utvalg)[rediger | rediger kilde]

År Film Rolle Noter
2003 Andaaz Jiya Filmfarepris for beste kvinnelige debut
2004 Aitraaz Mrs. Sonia Roy Filmfarepris for beste framførelse i en negativ rolle
2008 Fashion Meghna Mathur Indisk films pris for beste skuespiller
Filmfarepris for beste skuespillerinne
2009 Kaminey Sweety Shekhar Bhope Nominert for Filmfares pris for beste skuespillerinne
2011 7 Khoon Maaf Susanna Anna-Marie
Johannes
Filmfares kritikerpris for beste skuespillerinne
2012 Barfi! Jhilmil Chatterjee Nominer for Filmfares pris for beste skuespillerinne

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, 11. des. 2014

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]