Hopp til innhold

Primal Fear (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Et spørsmål om skyld
orig. Primal Fear
Generell informasjon
UtgivelsesårUSAs flagg 3. april 1996
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde130 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegiGregory Hoblit
ProdusentGary Lucchesi
Howard W. Koch jr.
ManusforfatterAnn Biderman
MusikkJames Newton Howard
Foran kamera
MedvirkendeRichard Gere
Laura Linney
John Mahoney
Alfre Woodard
Frances McDormand
Edward Norton
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker

Primal Fear er en amerikansk kriminalfilm fra 1996, basert på William Diehls roman fra 1993 med samme navn. Filmen er regissert av Gregory Hoblit, og handler om en forsvarsadvokat fra Chicago som skal forsvare en altergutt mistenkt for å ha drept en innflytelsesrik katolsk erkebiskop.

Sammendrag

[rediger | rediger kilde]

Martin Vail (Richard Gere) er en forsvarsadvokat fra Chicago som elsker offentlighetens søkelys, og gjør alt han kan for å få sine høyprofilerte klienter frikjent på grunn av juridiske formaliteter. En dag ser han nyhetene på TV om arrestasjonen av Aaron Stampler (Edward Norton). En ung altergutt fra Kentucky med alvorlig stamming, som er mistenkt for å ha brutalt myrdet erkebiskop Rushman (Stanley Anderson). Vail hopper på sjansen til å representere den unge mannen pro bono, fordi han vet at denne saken kommer til å gi ham masse publisitet i TV og aviser.

Vail møter Aaron i fengsel, og begynner å tro at han egentlig er uskyldig - til stor irritasjon for aktor (og Vails tidligere kjæreste) Janet Venable. Vail oppdager at flere politikere - inkludert den korrupte statsadvokaten John Shaughnessy - har tapt millioner av dollar i eiendomsinvesteringer fordi erkebiskopen nektet å godta eiendomsutbygging på noen av kirkens områder. Før han døde hadde erkebiskopen mottatt mange drapstrusler på grunn av dette.

Vail finner en film av Stampler som blir tvunget til å opptre i en seksuell handling sammen med en annen altergutt og en jente som heter Linda (Azalea Davila). Vail har da et problem: Hvis han viser frem filmen, vil Stampler virke langt mer sympatisk ovenfor juryen. Men dette vil også gi Stampler et motiv for drapet, noe aktoratet ikke har funnet. Når Vail beskylder Stampler for løgn, så bryter han sammen. Stampler forvandler plutselig personlighet - til en voldelig sosiopat kalt Roy - som innrømmer mordet på erkebiskopen og angriper Vail. Like plutselig kommer Aarons personlighet tilbake, uten å erindre sin andre personlighet. Psykiater Molly Arrington (Frances McDormand) undersøker Aaron, og er overbevist om at han lider av multippel personlighetsforstyrrelse forårsaket av flere år med vold og misbruk fra faren sin.

Vail arrangerer en konfrontasjon med Stampler under rettssaken ved å komme med flere hint om erkebiskopens pedofili, samt at Stampler har flere personligheter. Han leverer også filmen til Venable, vel vitende om at hun vil bruke dette som bevis for Stamplers motiv. Med Stampler i vitneboksen kommer Vail med spørsmål om overgrep som Stampler opplevde hos erkebiskopen, og under Venables kryssforhør kommer plutselig Roy frem i åpen rett. Han angriper Venable og truer med å brekke nakken hennes. Stampler blir straks tatt tilbake til en celle av fengselsvaktene. En dommer (Alfre Woodard) avviser videre rettssak og finner Stampler ikke skyldig på grunn av sinnssykdom, og bestemmer at Stampler skal sendes til et mentalsykehus. Venable får sparken, fordi hun tapte saken.

Vail besøker Stampler i en celle for å fortelle ham om avgjørelsen. Stampler påstår at han ikke husker noe som helst fra rettssaken. Men i det Vail skal gå sin vei, refererer Stampler til trusselen om å brekke nakken på Venable. Noe han egentlig ikke burde ha vært i stand til å huske, hvis han faktisk hadde en sinnssykdom. Når Vail konfronterer ham med dette, avslører Stampler at han bare lot som han hadde mentale og psykiske problemer. Plutselig har stammingen hans forsvunnet helt, og Stampler skryter over å ha myrdet både erkebiskop Rushman og Linda. En lamslått og fullstendig desillusjonert Vail går sin vei, samtidig som Stampler håner ham fra cellen.

Rolleliste

[rediger | rediger kilde]
Richard Gere

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]