Prignitz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Turistskilt ved motorveien A19.
Storker i landsbyen Rühstädt ved Elben
Valmuer ved Kuhbier vest for Pritzwalk.

Prignitz (med eldre staving også Priegnitz) er et historisk landskap i det nordøstlige Tyskland. Historisk omfattet landskapet den nordvestlige del av markgrevskapet Brandenburg, som og ble begrenset av Hannover, Mecklenburg, Mittelmark, Magdeburg og Altmark. Prignitz er fortrinnsvis en sandslette omkring elvene Elben, Havel, Dosse og Stepenitz.

Prignitz (slavisk pregynica), betyr noe i retning av et utilgjengelig skogsområde (ungangbares Waldgebiet). Mot vest strekker Prignitz seg over Landkreis Prignitz og deler av Landkreis Ostprignitz-Ruppin. Små deler av den historiske regionen hører i dag under Mecklenburg-Vorpommern (Landkreis Ludwigslust-Parchim) og Sachsen-Anhalt (ved Havelberg).

Befolkning og byer[rediger | rediger kilde]

Området er Tysklands tynnest befolkede region og har kun småbyer, f.eks. Wittenberge, Pritzwalk, Wittstock/Dosse, Perleberg, Havelberg og Kyritz. Landbruk, levnedsmiddelindustri og turisme dominerer som erverv. Området har tradisjonelt vært administrert fra Perleberg, som i dag er hovedby i Landkreis Prignitz.

Kommunikasjon[rediger | rediger kilde]

En viktig jernbanelinje i området er Prignitzekspressen, som forbinder Wittenberge, Perleberg, Pritzwalk og Wittstock med Berlin via Neuruppin. Gjennom regionen passerer motorveiene A24 og A19 som forbinder Berlin med Hamburg respektive Rostock.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]