Preben Elkjær

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Preben Elkjær Larsen
Født11. sep. 1957[1][2][3]Rediger på Wikidata (66 år)
København
Beskjeftigelse
NasjonalitetKongeriket Danmark
Høyde182 cm
PosisjonAngrep
Klubber*
År Klubber Kamper (mål)
1976​ Vanløse Idrætsforening 15 (7)
1976-78​ Köln 9 (1)
1978-84​ Lokeren 190 (98)
1984-88​ Verona 91 (32)
1988-90​ Vejle 45 (12)
Landslag**
År
1977–1988
Lag
Danmark
Kamper (mål)
69 (38)
Trenerkarriere
År
Klubber
1995 Silkeborg

* Antall seriekamper og -mål
er sist oppdatert 10. juni 2007.
** Antall landskamper og -mål
er sist oppdatert 10. juni 2007.

Preben Elkjær Larsen (født 11. september 1957) er en dansk tidligere profesjonell fotballspiller som spilte i angrepsposisjon.

Han spilte blant annet på Hellas Verona i Italia, og bidro i 1985 til at klubben vant sin eneste Scudetto noensinne. I tillegg har Elkjær på elleve år skåret 38 mål for det danske landslaget. Han var fast inventar i den danske troppen som under trener Sepp Piontek spilte både i EM 1984 og VM 1986. Sistnevnte var Danmarks første VM. Hans generasjon blir ofte hylla som den gylne fotballgenerasjonen til Danmark. I VM '86 vant Elkjær bronseballen.

Han anses ofte for å være en av de beste spissene 80-tallet hadde å by på, og kom på andreplass da Ballon d'Or skulle deles ut i 1985. Året før kom han på tredjeplass, og året etter på fjerde. I Verona var han godt likt, og huskes fremdeles som "Il sindaco" (borgermesteren), kallenavnet han fikk da han spilte for klubben. Enda skriver et par hundre velgere navnet hans på stemmeseddelen når byens borgermester skal velges. Han er fremdeles en av de mest populære idrettsutøverne i hjemlandet Danmark, og huskes for sine målgivende evner og sprudlende personlighet.

Klubbkarriere[rediger | rediger kilde]

Tyskland og Belgia[rediger | rediger kilde]

Elkjærs karriere begynte i Vanløse IF i 1976, men der ble han bare i en sesong. Han spilte 15 kamper og skåret sju mål. Deretter signerte han for 1. FC Köln i Tyskland, som i de dager var i europateten. Med det laget vant han DFB-pokalen, men han spilte kun ni minutter i finalen mot Hertha Berlin, og kom aldri helt overens hverken med treneren eller med den rigide disiplinkulturen i tysk fotball. Han dro, men rakk å skrive historie før han dro; et sammenstøt med treneren Hennes Weisweiler har blitt en velkjent røverhistorie i Danmark. Weisweiler hadde konfrontert spilleren med at han hadde tilbragt kvelden på en nattklubb med en flaske whiskey og en kvinne. Elkjær svarte at det var løgn: Det var nemlig en flaske vodka og to kvinner.

I februar 1978 dro Elkjær til Lokeren i Belgia, der han ble i fem år. Det ble hans karrieres lengste klubbopphold. Det ga også opphav til et par klengenavn. Han ble i ettertid kalt både Chefen fra Lokeren og Dand fra Lokeren. Han skåret over 100 mål, og 98 av dem var i belgisk førstedivisjon.

Verona[rediger | rediger kilde]

Syv-og-tyve år gammel var Elkjær da han signerte kontrakt med Hellas Verona FC i Italia. Det var sommeren '84. Allerede i hans første sesong ble han en nøkkelspiller for laget, og Verona vant Serie A for første og hittil siste gang. Hans bidrag: Et sololøp på venstrekant mot Juventus som endte med at han mistet den ene skoen, løp videre, og skjøt hjemover med høyre fot på sokkelesten.

I 1984 ble Elkjær nummer tre, og i 1985 nummer to, i kåringen av Årets europeiske fotballspiller. Begge gangene ble han slått på streken av Juventus' Michel Platini. I løpet av Verona-oppholdet, skjedde det aldri at han skåret ti seriemål på en sesong, men ei heller at han skåret færre enn syv. Til sammen skåret Elkjær 48 offisielle mål for Verona.

Elkjær vender tilbake til Danmark[rediger | rediger kilde]

I 1988 velsignet Elkjær dansk fotball med et comeback. Han kom til klubben Vejle BK som landets største stjerne, og ble et trekkplaster for klubben. Han var blitt 31 år gammel, og pådro seg en del skader under tiden i Vejle. I tillegg slet han med å leve opp til publikums høye forventninger, og pensjonerte seg to år senere. Da hadde han vært å se i 26 kamper for Vejle.

Internasjonal karriere[rediger | rediger kilde]

Mens han spilte ungdomsfotball for Frederiksbergs Boldklub, debuterte Elkjær for Danmarks U19-lag. Etter debuten i 1975 spilte han elleve kamper og skåret seks mål for U19-laget. Det inkluderte tre mål i tre kamper i U19-EM.

Han debuterte for U21-landslaget i 1976, der han skåret ni ganger på ni kamper, medregnet de tre målene han putta i kvartfinalen i U21-EM i 1978 mot Bulgaria. Danmark røk på bortemål.

Bare 19 år og 284 dager gammel debuterte han for seniorlandslaget. I sin debut skåret han begge målene i 2-1-seier mot Finland. I fotball-EM i 1984 spilte han en viktig rolle for det danske laget, og skåret to på fire kamper. Dette EM-et ga Elkjær en pangstart på den internasjonale karrieren. Danmark spilte pen angrepsfotball, men gikk ut mot Spania på straffesparkkonkurranse i semifinalen. Elkjær sendte ballen langt over mål da han skulle ta Danmarks siste straffespark.

Elkjær representerte Danmark i fotball-VM i 1986. Det var første gang Danmark kvalifiserte seg til denne konkurransen. De vant gruppa si, men ble slått ut av Spania. Elkjær skåret fire mål, blant annet et hat trick mot Uruguay. Han ble kalt den mest dynamiske og kraftfulle spissen i hele turneringen, og vant bronseballen.

EM i '88 ble Elkjærs siste mesterskap.

Spillerstil[rediger | rediger kilde]

Elkjær anses som en av de beste spissene i dansk fotballhistorie. Han røkte fast, men slet ikke med kortpustethet eller andre åndedrettsproblemer. Han var besluttsom og kontant på banen, og ga aldri opp å gjenvinne ballen. Fra tid til annen resulterte det i mål.

Stilen hans kan beskrives som en uortodoks blanding av fysiske konfrontasjoner og gode dribleferdigheter. Elkjær var ikke lett å stoppe når han føk av sted på egenhånd, og sololøp var et av hans varemerker. Aggresjonen var uten sidestykke, og så fort han fikk ballen, vendte han snuta mot mål.

På landslaget harmonerte Elkjærs aggressivitet godt med roen og overblikket til den yngre Michael Laudrup. De ble kåret til den mest effektive duoen i VM 1986.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Argentine Soccer Database, oppført som PREBEN ELKJAER LARSEN, BDFA player ID 55952[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ FBref, FBref spiller-ID 75a72f6d, oppført som Preben Elkjær[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ transfermarkt.com, oppført som Preben Elkjaer-Larsen, Transfermarkt spiller-ID 96182, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]