Pranas Domšaitis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pranas Domšaitis
Franz Carl Wilhelm Domscheit
FødtFranz Carl Wilhelm Domscheit
15. august 1880[1]Rediger på Wikidata
PolesskRediger på Wikidata
Død14. november 1965[1]Rediger på Wikidata (85 år)
Cape TownRediger på Wikidata
Ektefelle Adelheid Armhold[2]Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse KunstmalerRediger på Wikidata
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Periodeekspresjonisme

Pranas Domšaitis: Kristi fødsel, oljemaleri

Pranas Domšaitis (født Franz Carl Wilhelm Domscheit; 15. september 1880 i Cropiens i Samland i daværende Øst-Preussen i Tyskland, russisk Гаево (Gajevo) i Kaliningrad oblast, død 14. november 1965 i Kappstaden i Sør-Afrika) var en tysk-litauisk maler. Han utvandret til Sør-Afrika i 1949, og er der regnet for en av deres betydeligste representanter for ekspresjonismen.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han var sønn av en bonde.[3] Han lærte den prøyssisk-litauiske dialekten fra moren, slik at han var tospråklig. Det var også moren som bisto med reisepenger til Königsberg og Berlin.

Maler[rediger | rediger kilde]

Hans malerkarriere ble bemerket da han ble avvist av akademiet i Königsberg i 1905 fordi arbeidene hans ikke viste noe særlig talent. Tonen ble noe annerledes da kan kom tilbake fra Berlin med et anbefalingsskriv fra Max Liebermann. Han ble tatt inn på akademiet med stipend i 1907 og ble der til 1910. Parallelt studerte han under Lovis Corinth i Berlin.

Han reiste mye de påfølgende årene, og var blant annet innom Berlin mens Edvard Munch var der. Det førte ham fra impresjonisme til ekspresjonisme. Gjennombrudd fikk han som bokillustratør, med Karl Schefflers bok: Seele des Ostens. Museer i Berlin, Königsberg, Stettin og Lübeck sto på kundelisten. I 1919 ble det utstilling i Galerie Ferdinand Möller i Berlin og i 1921 i Folkwang-Museum i Essen. Han møtte og ble godt kjent med Emil Nolde i 1929. De fant at de delte både fargevalg og penselstrøk.

Et av verkene hans, Tilbedelsen, ble fjernet fra et museum i Berlin og inntatt i vandreutstillingen «Entartete Kunst». Ekteparet Domscheid trakk seg da tilbake til Vorarlberg i Østerrike. Han sluttet også å signere bilder med fullt (prøyssisk) navn og brukte initialene P.D. som spiller på den litauiske navneformen. Han holdt også en utstilling i Bregenz med temaet Displaced Person og bilder med motiver fra Litauen og Samland.

I 1929 giftet han seg med den tyve år yngre sopransangerinnen Adelheid Armhold og fulgte henne på turneer i Europa, hvor hun hadde suksess. Ved OL i 1936 sang hun et Händel-utdrag ved en av Berlins scener.

Ekteparet emigrerte i 1949 til Sør-Afrika, hvor han døde i 1965.

Der er arrangert minneutstillinger både i Sør-Afrika, Tyskland og USA.[4]

Malerier[rediger | rediger kilde]

Kristi fødsel

Scene fra en litauisk landsby (1918)

Tilbedelsen

Referanser[rediger | rediger kilde]