Samland

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Samland er halvøya nordvest for Kaliningrad

Samland (russisk: Земландский полуостров, Zemlandsky poluostrov) er en halvøy i Kaliningrad oblast, som i dag er en del av Russland, på den sørøstlige kysten av Østersjøen. Samland er et delvis skogkledd område med en del innsjøer. Området var fram til 1945 en del av den tyske provinsen Østpreussen.

Området har navn etter sambierne, en gammel østprøyssisk folkegruppe som levde i dette tynt befolkede området fram til det ble tatt av Den tyske orden1200-tallet. Sammen med de omkringliggende områdene ble Samland en del av de fire bispedømmene i Preussen i 1243. Området ble etter hvert kolonisert av innbyggere fra Det tysk-romerske riket og sambierne ble gradvis assimilert inn i befolkningen. Området var det siste hvor det ble snakket gammelprøyssisk.

Samland innen hertugdømmet Preussen, ca. 1648

Etter første verdenskrig ble Samland sammen med resten av Østpreussen-enklaven adskilt fra resten av den tyske Weimarrepublikken. Etter andre verdenskrig ble Østpreussen delt i 1945 mellom Polen og Sovjetunionen, og Samland ble en del av Kaliningrad oblast, etter den nærmeste byen Kaliningrad den tidligere tyske byen Königsberg og den tyske befolkningen ble forvist.

Samland ble deretter befolket av russere og belarusere.

Se også[rediger | rediger kilde]