Diskusjon:Potetgull

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Artikkelens tittel[rediger kilde]

Potetcrisps er ikke et etablert ord på norsk. Flyttingen burde vært diskutert før den ble foretatt. - Soulkeeper (diskusjon) 27. okt 2012 kl. 12:14 (CEST)

Potetgull? Potetløv?[rediger kilde]

potetgull er det ordet for friterte potetskiver som er mest innarbeidet i språket, men potetgull er fortsatt et registrert varemerke,[1] og blir det ikke da feil å ha en side med et varemerket som tittel som handler generelt om friterte potetskiver? Personlig mener jeg det riktige blir å bruke det mest norske (jeg er en fan av fornorsking) ordet som ikke er et varemerke, og det tror jeg kanskje er potetløv (potetlauvnynorsk). Potetchips er ikke norsk, men en blanding av norsk og engelsk, og potetgull er, som sagt, et registrert varemerke. Hvis potetgull skulle miste status som registrert varemerke, vil jeg nok foretrekke potetgull, men siden det ikke er det, så synes jeg det blir feil.
Kom gjerne med innspill! Jeg flytter ikke siden uten at noen andre mener det samme som meg.
Men ellers da, jeg er ganske ny her på Wikipedia (når det kommer til å bidra). Så hva er "regelen" om navnsetting av sider?
--TrulsBekk (diskusjon) 29. feb. 2016 kl. 19:56 (CET)

Hovedregelen er at vi skal ha oppslagsordet der folk flest forventer å finne det, altså det vanligste oppslagsordet. Jeg vil tro det er det nåværende brukte ordet. Vi skal også ikke finne opp ord. Personlig kaller jeg slike poteter for potetgull, og syns det er helt absurd at det skulle være et varemerke (det blir som å prøve å varemerke ordet melk). Jeg syns vi skal vente og se, hvis resultatet av dommen er at Maarud får beholde varemerket sitt, så kan vi kanskje flytte siden.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. feb. 2016 kl. 20:01 (CET)
Det fins alltid unntak fra hovedregler, og jeg synes TrulsBekk har et veldig relevant og viktig spørsmål. Wikipedia betegner seg som et leksikon, og en viktig del av det å være leksikon må være å holde begreper fra hverandre og forklare ting som de er, ikke slik folk nødvendigvis tror de er. Jeg kaller også potetgull for potetgull, men det er likevel et faktum at potetgull er en merkevare fra en produsent - selv om dette er glemt og ingen egentlig vet det, og selv om alle kaller det potetgull. Å ikke forklare dette, eller ikke å holde styr på dette, er å gå fra sin oppgave som leksikon. Denne problematikken er også gjeldende for andre ting. Det er kort tid siden jeg fikk visshet om at termos faktisk er en spesiell flaske fra en spesiell produsent, altså ikke en generell betegnelse på alle flasker som holder kulda inne eller varmen ute. Det er nettopp slike ting et leksikon har som oppgave å informere om. Hvis man skal holde oss til samme forklaringer som alle tror er riktig, så har man gått i feil retning, mener jeg. TorbjørnS (ʦ) 29. feb. 2016 kl. 20:18 (CET)
Hva som er «riktig» er jo definert av språkbrukerne. Når «alle» er enige om hva potetgull er, så burde ikke varemerket eller noe som helst annet for den saks skyld komme inn og definere hva potetgull faktisk er. Kilden som Truls her oppgir som kilde på at potetgull er et varemerke (patentkontoret) sier jo til og med at de har fått melding om at varemerket er ugyldig fra retten. Inntil dette endres til at Maarud får beholde varemerket, så syns jeg ikke artikkelen burde flyttes til noe annet navn. Vi burde for all del nevne i artikkelen i mellomtiden at det er en disputt, men vi burde ikke forhaste oss og si at de eier varemerket totalt, ihvertfall ennå.--Telaneo (Diskusjonsside) 29. feb. 2016 kl. 20:25 (CET)
Det er en lettvint konklusjon å si at det som er riktig er definert av språkbrukerne. Hvis 95% av alle nordmenn konsekvent kaller alle boblebad for Jacuzzi, uavhengig av produsent, betyr det på ingen måte at det er riktig - det betyr egentlig strengt tatt bare at 95% av befolkningen er uvitende om et faktum, eller bare lar være å bry seg om at noe er et faktum. Ordet potetgull er strengt tatt bare satt sammen av ordet potet og det edle metallet gull - og da ordet kom til Norge var det vel strengt tatt bare Maarud som produserte dette i Norge. Nå når man har import av produktet og en rekke norske produsenter så stiller ting seg helt annerledes enn det gjorde på 50-, 60- eller 70-tallet da all riflet potet var Potetgull. Slik er det ikke nå. TorbjørnS (ʦ) 29. feb. 2016 kl. 20:32 (CET)
Men, forøvrig er det jo et godt poeng å avvente hva som blir utfallet av den rettslige prosessen det er snakk om. TorbjørnS (ʦ) 29. feb. 2016 kl. 20:39 (CET)
Potetgull synes å være korrekt oppslagsord i denne artikkelen. Les også artiklene: Degenererte varemerker og Liste over degenererte varemerker. 91 (diskusjon) 1. mar. 2016 kl. 06:32 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Potetgull. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 3. aug. 2017 kl. 07:09 (CEST)