Cornelius Vanderbilt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Cornelius Vanderbilt
Født27. mai 1794[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Staten Island
Død4. jan. 1877[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (82 år)
Manhattan
BeskjeftigelseRailway executive, gründer Rediger på Wikidata
EktefelleFrank Armstrong Crawford Vanderbilt (18691877)[5]
Sophia Johnson (18131868)[5]
FarCornelius Vanderbilt[6]
MorPhebe Hand[6]
Barn
12 oppføringer
William Henry Vanderbilt
Cornelius Jeremiah Vanderbilt[6]
Phoebe Jane Vanderbilt[6]
Ethelinda Vanderbilt[6]
Eliza Vanderbilt[6]
Emily Almira Vanderbilt[6]
Sophia Johnson Vanderbilt[6]
Maria Louisa Vanderbilt[6]
Frances Lavinia Vanderbilt[6]
Mary Alicia Vanderbilt[6]
Catherine Juliette Vanderbilt[6]
George Washington Vanderbilt[6]
NasjonalitetUSA
GravlagtMoravian Cemetery
UtmerkelserKongressens gullmedalje
National Book Award for Nonfiction (2009)
Signatur
Cornelius Vanderbilts signatur

Cornelius Vanderbilt (født 27. mai 1794Staten Island i staten New York, død 4. januar 1877 i New York City), også kjent som Commodore Vanderbilt, var en skipsreder og entreprenør som bygget opp en stor formue på dampskiptrafikk i USA og mellom USA og Europa. Han utviklet også jernbanen i USA. Man kalte ham «jernbanekongen» (Railroad King eller Railroad Tycoon), foruten det ærefulle Commodore. På den annen side fikk Vanderbilt ry for hensynsløshet i forretninger og ble senere benyttet som kroneksempelet på en «røverbaron» (robber baron).[7]

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Cornelius Vanderbilt kom til verden som det fjerde barn og andre sønn til Cornelius og Phebe Vanderbilt (født Hand). Navnet Vanderbilt stammer fra en forfader til Cornelius som emigrerte til Nord-Amerika i 1650 og kom fra den lille landsbyen De Bilt utenfor Utrecht i Nederlandene. Denne forfaderen begynte å omtale seg selv som «van der Bilt», som betyr «fra De Bilt». Med årene begynte man i familien å samskrive dette til Vanderbilt.

Cornelius Vanderbilt sluttet på skolen som elleveåring. Da han var 16 år gammel kjøpte han seg en seilbåt, med tilskudd fra foreldrene. Men den begynte han å ferge folk over fra øya Staten Island til New York. Snart hadde han bygd opp en liten flåte med båter som ble brukt i denne fergetrafikken. Under 1812-krigen forsynte han enkelte United States Army-fort nær New Yorks havn med matvarer.

Som tyveåring giftet han seg med sin kusine Sophia Johnson. Paret flyttet inn til New York.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Cornelius Vanderbilt begynte som styrmann på en av Thomas Gibbons dampbåter, i en tid da Robert Fulton hadde fått tildelt monopol på all dampbåttrafikk i 30 år av staten New York. Gibbon og Vanderbilt utfordret monopolet og startet i 1817 dampbåttrafikk med lavere priser enn monopolratene. Tilbudet ble meget populært og i 1824 slo høyesterett fast at det skulle være fri konkurranse på området. Fulton klarte ikke omstillingen til den nye konkurransesituasjonen, og gikk konkurs. Gibbons og Vanderbilt fortsatte med store overskudd, og Vanderbilt startet etter hvert sitt eget firma.

Vanderbilt etablerte i 1830-årene dampbåtruter over hele det nordøstre USA med stor suksess, fordi han hadde lavere billettpriser og tilbød fergereiser som tok kortere tid enn konkurrentene. Dette gjorde at han kunne utvide stadig mer. Han presset prisene nedover og tjente store penger. Utover på 1800-tallet startet også dampskipstrafikken mellom USA og Europa, og Vanderbilt etablerte seg med rimeligere billetter og raskere overfart enn konkurrentene. Skipet «Vanderbilt» satte fartsrekord fra New York City til Liverpool; det hadde kostet 600 000 USD å bygge skipet, som var verdens største dampskip da det var nytt. Vanderbilt var også den første til å bygge skip i jern istedenfor tre.

I 1860-årene fikk han øynene opp for jernbaneindustrien og innså at det var her det største vekstpotensialet var. I stedet for å starte opp sitt eget jernbaneselskap, kjøpte han opp eksisterende. I tur og orden skaffet han seg kontroll over mindre jernbaneselskaper og fusjonerte alle jernbanene sine inn i foretaket New York Central & Hudson River Railroad (NYC&HR). Han forsøkte å kjøpe opp Erie Railroad i 1867, men ble stoppet av de andre aksjonærene, som var Jay Gould, Jim Fisk og Daniel Drew. Han fortsatte å kjøpe opp jernbaneselskaper inntil han hadde en sammenhengende linje fra New York til Chicago. På dette tidspunktet var hans jernbaneimperium det største i USA.

Ved sin bortgang hadde Cornelius Vanderbilt bygget opp en formue på 100 millioner USD, og var USAs rikeste mann.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Cornelius-Vanderbilt-American-industrialist-and-philanthropist, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Hrvatska enciklopedija, Hrvatska enciklopedija-ID 63830[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Gran Enciclopèdia Catalana, Gran Enciclopèdia Catalana-ID 0069509[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Autorités BnF, BNF-ID 16758464h[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ a b The Peerage person ID p17060.htm#i170595, besøkt 7. august 2020[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ a b c d e f g h i j k l m The Peerage[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ Hal Bridges. The Robber Baron Concept In American History. s. 1–13, hier S. 1. 

Kilder[rediger | rediger kilde]