Tepperot

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Potentilla erecta»)
Tepperot
Nomenklatur
Potentilla erecta
(L.) Raeusch., 1797
Synonymi
[Potentilla tormentilla]
Populærnavn
tepperot
Klassifikasjon
RikePlanteriket
DivisjonKarplanter
KlasseBlomsterplanter
OrdenRosales
FamilieRosefamilien
SlektPotentilla
Økologi
Habitat: terrestrisk
Utbredelse: hovedsakelig Europa

Tepperot (Potentilla erecta) er ei flerårig mure i rosefamilien.

Tepperot blir fra 10 til 30 cm høy. Den skiller seg fra andre murer ved å kun ha fire kronblad, i motsetning til de andre murene som har fem. På grunn av at tepperot kun har fire kronblad, har den tidligere blitt klassifisert til en egen slekt (Tormentilla). Blomstene er gule og blomstrer fra mai til september. Stengler er opprette og tynne. Stengelblad store og trekobla med store tanna øreblad, på grunn av de store øreblada kan det se ut som bladene er femkobla. Rota er tjukk og inneholder en rød saft.

Tepperota er utbredt i hele Europa samt i Kaukasus og nordvest i Afrika. I Norge er den vanlig nord til Troms, sjelden lenger nord. På Hardangervidda vokser den helt opp til 1300 moh. Tepperota vokser i skog, slåtteeng og beitemark, myr og hei.

Salver laget av den tørkede rota har blitt brukt til å helbrede sykdommer og lidelser, hovedsakelig blødninger og diaré. Den har også blitt brukt som matkilde i uår og til å farge lær rødt. Navnet "teppe" betyr "tette", med andre ord planten "tetter" sår og løs avføring.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]