Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane/12

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Undergrunnsbane og del av arkivet Portal:Undergrunnsbane/Utvalgt bane For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
En av de karakteristiske metrosøylene, her ved Kongens Nytorv stasjon.
En av de karakteristiske metrosøylene, her ved Kongens Nytorv stasjon.

Københavns metro er t-banen til den danske hovedstaden København. Den ble innviet i 2002 og består per dags dato av to linjer. Teknologisk baserer den seg på VAL-systemet, noe som gjør den førerløs og helautomatisk. Metroen blir driftet av firmaet Metro Service A/S, som også står ansvarlig for sporområdene og togene.

Metroen danner sammen med S-togsnettverket en betydelig andel av Københavns kollektivtrafikk. Mens S-toget er en type forstadstog som betjener hele København med omegn, er metroen med sine to linjer bykjernens transportmiddel, som også betjener den nye bydelen Ørestad og Københavns Lufthavn, Kastrup. Metrotogene får i tillegg strømmen sin via en strømskinne.

Gjennom sentrum og vest mot Frederiksberg deler M1 og M2 trasée. Mot syd-øst, betjener Linje M1 øyen Amager, og mot øst betjener Linje M2 de østlige bydelene samt den tidligere nevnte flyplassen. Metroen har 22 stasjoner, hvorav 9 er under bakken. I 2009 fraktet den 50 millioner reisende. Les mer