Portal:Samfunn/Utvalgt artikkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polititjenestemann

Politi er offentlige myndigheter som skal opprettholde lov og orden og bekjempe kriminalitet. Betegnelsen ble tatt i bruk i Frankrike1700-tallet, og er avledet fra det greske ordet politeia, som betyr «borgerskap». Politiet har som regel monopol på bruk av makt (vold) mot statens innbyggere, dog i rettsstater selvsagt underlagt menneskerettslovgivning og juridisk kontroll.

Politiets hovedoppgave er å forhindre og etterforske forbrytelser. Den mest sentrale oppgaven er å beskytte liv og eiendom, og å opprettholde eller gjenopprette offentlig ro og orden. Politiet pågriper personer som mistenkes for lovbrudd, og holder disse i varetekt til mistanken er vurdert av domstolene.

Et særlig dansk og norsk fenomen er at også den anklagende myndighet - påtalemyndigheten - er administrativt integrert i politidistriktene. I praksis er det politiadvokater som leder politietterforskningen, i kraft av rollen som påtalemyndighet. Politiadvokatene opptrer også som aktorer, dvs. anklagere for domstolen, og har myndighet til å avgjøre om straffeforfølgning skal fortsette eller innstilles i enkelte saker.