Portal:Korea/Utvalgt sted/18

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Korea og del av arkivet Portal:Korea/Utvalgt sted For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Ulleung.

Ulleungdo er ei øy i Sør-Korea som ligger i Østhavet mellom den koreanske halvøy og Japan. Øya ble tidligere kalt Dagelet av europeiske reisende i området. Øya ligger vel 120 km øst for koreahalvøya og er opprinnelig en vulkansk øy. På grunn av den vulkanske forhistorien er øya bratt og toppen av en stratovulkan som reiser seg fra havbunnen til det høyeste punktet på øya, Seonginbong, som ligger 984 moh.

Siste utbrudd i vulkanen var for 9 350 år siden og nådde 6 på VEI-skalaen. Det førte til nedfall av tefra så langt unna som i det sentrale Honshū over 800 km unna og produserte en pyroklastisk strøm på øya og avsatte dagens form på øya med en topp som er formet som en kaldera.

Øya er 73,15 km² stor og har vel 10 000 innnbyggere. Øya utgjør det meste av fylket Ulleung (sammen med den ubebodde øya Dokdo) i provinsen Nord-Gyeongsang. Øyas største by er Dodong, en havneby som er øyas kommunikasjonsknutepunkt med fergeforbindelse til fastlandet. Øya har utviklet en turistindustri, som er viktigste næringsvei i tillegg til fiske.

Blant de viktigste aktivitetene som tilbys besøkende er fotturer og fisketurer, foruten tradisjonell sightseeing med båter som gjør en tretimers tur rundt øya og inkluderer et besøk til en kystklippe som en kan observere Dokdo fra.

Les mer