Portal:Korea/Utvalgt sted

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Arkiv over Utvalgt sted i Portal:Korea

Dette arkivet har 25 oppføringer, hver oppføring vil vises ca. 15 dager i året på portalsiden, med mindre feltet er konfigurert for tilfeldig valg. Hvis oppføringen du har lagt til ikke har dukket opp i denne telleren ennå kan du prøve å oppdatere. Hvis det ikke fungerer, sjekk at du har lagt til malen {{les mer}} i oppføringen.



1

Seoul sett fra lufta mot nordvest i juni 2008. Tydelig sees Hanelva som deler byen i en nordlig og en sørlig del.

Seoul er hovedstaden i Sør-Korea. Byen har 10,4 millioner innbyggere, men med forsteder i provinsene Incheon og Gyeonggi er byen det største byområde i Asia etter Tokyo med vel 24,5 millioner innbyggere og det sjuende mest befolkede byområde i verden. Dette betyr også at halvparten av den sørkoreanske befolkningen bor i eller rundt byen. Dette bidrar til å gjøre byen til landets desiderte tyngdepunkt innenfor politikk, økonomi, kultur. Seoul ligger ved Hanelva og har vært koreansk hovedstad siden 1394 under ulike kongedømmer og herskere.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 1. januar og 15. januar

2

Pyongyang.

P'yŏngyang er hovedstad og den største byen i Nord-Korea og ligger på begge sider av Taedongelva, vel 48 km øst for Koreabukta. Siden 1946 har byen vært egen administrativ enhet i landet, da den ble skilt ut fra regionen Sør-Pyongan. Byen er under direkte styre av den sentrale regjeringsforvaltningen, og heter offisielt P'yŏngyang Chikhalsi (direktestyrt by). Byen ble hovedstad da Nord-Korea ble proklamert som republikk i oktober 1948. Etter betydelige ødeleggelser under Koreakrigen ble byen gjenoppbygd med sovjetisk hjelp, og mange av bygningene bærer preg av stalinistisk arkitektur.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 16. januar og 30. januar

3

Liancourt-øyene eller Dokdo eller Takeshima.

Dokdo (japansk: Takeshima) er en liten ubebodd øygruppe i Japanhavet/Vesthavet. Øyene er under kontroll av Sør-Korea, men Japan krever herredømmet over øyene. Øygruppen ligger 37°14'45"N og 131°52'30"E, vel 49 nautiske mil fra den koreanske øya Ulleung-do og 86 nautiske mil fra den japanske øya Okishima. Franske hvalfangere registrerte øyene i 1849. Øygruppen består av to store klippeøyer foruten mange små. Henholdsvis Vestøya og Østøya, som på koreansk kalles Seo-Do og Tong-Do, reiser seg henholdsvis 174 og 100 meter i været og avstanden mellom dem er vel 200 meter. Øyene er kjent for sitt rike fugleliv, mens plantelivet er heller beskjedent.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 31. januar og 13. februar

4

Panmunjom sett fra Nord-Korea mot Sør-Korea, mens en turistgruppe er på besøk.

Panmunjom er en landsby som ligger på de facto-grensa mellom Nord- og Sør-Korea. Landsbyen ligger 48 kilometer nordvest for den sørkoreanske hovedstaden Seoul og 10 kilometer øst for den nordkoreanske byen Kaesong og var åsted for møtene til den militære våpenhvilekommisjonen de siste årene av Koreakrigen. I 1953 ble våpenhvileavtalen som gjorde en slutt på krigen signert her. De ledende delegatene fra hver side brukte 10 minutter på å signere de 18 kopiene av avtalens to deler på tre språk.

Bygningen der avtalen ble signert står fremdeles hvor den ble bygd, like nord for grenselinja som går midt i den demilitariserte sonen.

Etter at våpenhvileavtalen var signert, ble det i september 1953 igangsatt arbeid med å etablere et permanent møtested vel en kilometer øst for landsbyen. Området ble hetende Joint Security Area, og det er der alle møtene mellom Nord-Korea og FN-kommandoen har foregått siden.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 14. februar og 28. februar

5

Satellittfoto av Jeju, Hallafjellet i midten.

Jeju er en region i Sør-Korea og utgjør øya med samme navn helt sør i landet. Provinsen er 1 845,55 km² og har vel 560 000 innbyggere (2004). Øya ligger i Koreastredet sørvest for provinsen Sør-JeollaKoreahalvøya. Øya ble egen provins i 1946. Hovedstaden er byen Jeju. Øya fikk i 2007 plass på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarvsteder på grunn av de vulkanske sporene og lavatunnelene som finnes der.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 29. februar og 13. mars

6

Bussrute 111 i Changwon.

Changwon er en by og hovedstad i regionen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea. Byen ligger vel 40 km vest for Busan og utgjør sammen med nabobyene Masan, Jinhae og Jangyu i Gimhae storbyområdet Ma-Chang-Jin med vel 1,2 millioner innbyggere. Byen er relativt ny, og planlagt fra grunnen av. Den ble etablert i 1974 som ny regionhovedstad og et senter der folk både skulle bo og arbeide. Flere større selskap, blant annet de sørkoreanske chaebolene har plassert fabrikker i byen, deriblant Samsung, GM-Daewoo og LG Electronics. I 1991 åpnet Changwon National University og har vel 15 000 studenter på ulike nivå.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 14. mars og 28. mars

7

Risåkre i Geochang.

Geochang er ett fylke i provinsen Sør-Gyeongsang i Sør-Korea. Fylket ligger i provinsens nordvestre hjørne og er preget av de sørlige delene av Sobaekfjellene som i sin tur springer ut fra Taebaekfjellene og går i sørvestlig retning mor landets sørlige kyst.

Fylkets gjennomsnittshøyde er mer enn 200 moh. Dette gjør at fylket er blir hjem for mange fjell på godt over 1000 meter. Høyest er Namdeogyufjellet på 1594 moh, som ligger i Deogyufjellet nasjonalpark. I sør ligger deler av den kunstige innsjøen Hapcheonho i fylket. Den ble anlagt i forbindelse med en utviklingsplan for Nakdongelva der Hapcheondammen ble anlagt mellom 1984 og 1988 i nabofylket Hapcheon.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 29. mars og 12. april

8

Namp'o.

Namp'o er en by i provinsen Sør-Pyongan i Nord-Korea. Byen er en viktig havneby på vestkysten av landet. Den ligger 50 km vest for hovedstaden Pyongyang ved munningen til elva Taedong. Opprinnelig lå det en liten fiskerlandsby her, men byen var en som Korea ble tvunget til å åpne for inetrnasjonal handel i 1897. Dette startet en modernisering av byen og havneområdet, men en moderne by ble det ikke før etter frigjøringen i 1945. I dag er byen et knutepunkt for eksport og import, tung- og lett-industri. Byen er senter for landets skipsbyggingsindustri. Epler dyrket i Nampo's Ryonggang-distrikt (룡강군) er et kjent produkt.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 13. april og 26. april

9

Risåkre i Geochang.

Socotrarevet er et undersjøisk rev 4,6 m under havoverflata ved fjære sjø, som ligger i Østkinahavet. Revet er gjenstand for en grensekonflikt mellom Sør-Korea, som anser den for å ligge innenfor landets økonomiske sone. Det samme gjør Kina. Sør-Korea referer til revet som Ieodo (이어도/離於島; MR: Iŏdo) eller Parangdo (파랑도/波浪島; MR: P'arangdo), mens Kina referer til revet som Suyan Rock (苏岩礁). Revet er i dag fundament for Korean Ieodo Ocean Research Station.

Revet ligger 149 km sørvest for Maradoøya som ligger like ved Jejuøya.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 27. april og 11. mai

10

Baengnyeongøya.

Baengnyeongøya er ei øy i fylket Ongjin i den sørkoreanske provinsen Incheon, og ligger nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Nærheten til Nord-Korea gjør øya til en sterkt utbygd base for etterretningsaktiviteter, og øya er også brukt som landingssted for mange nordkoreanske flyktninger. Farvannet rundt øya er også åsted for mange møter mellom marinefartøy fra de to koreanske statene.

Baengnyeongøya utgjør Sør-Korea vestligste punkt. Med båt fra Incheon tar turen dit vel 4 timer. På en klar dag kan en se over til den nordkoreanske byen Ryongyon. På øya finnes kritthegre, som anses som en av verdens femti sjeldneste fugleart. Øya er også hjem for mange seler.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 12. mai og 25. mai

11

Hahoe.
Hahoe er et levende landsbymuseum som ligger i Andong i provinsen Nord-Gyeongsang i Sør-Korea. Byenhar stor betydning for den koreanske kulturen, fordi den har bygninger i Joseon-tidens arkitektur, folketradisjon, verdifulle bøker og gamle tradisjoner av klan-baserte byer.

Byen ligger ved elva Hwachon som er en bielv til Nakdongelva. Nord for byen ligger Buyongdaefjellene, mens Namfjellet ligger i sør. Byen er organisert i henhold til pungsus geomantiske retningslinjer og byen har derfor formen som en lotusblomst eller to sammenkoblete kommaformer.

Yuklanen av Pungsan grunnla byen på 1500-tallet og den har vært et klansamfunn siden da. Byen er kjent for sine mange bevarte orginalbygninger, slik som byens konfucianske skole og har folkekunst som Hahoes maske-dansedrama (Hahoe byeolsingut talnori), som er en shaman som utfører riter til de lokale byåndenes ære.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 26. mai og 9. juni

12

Daegu.

Daegu er en storby i Sør-Korea. Byen er landets tredje største målt i folketall (etter Seoul og Busan) og ligger i innlandet sørøst i landet og nordvest for havnebyen Busan. Den har vel 2,6 millioner innbyggere. Daegu har lenge vært det sørøstre Koreas administrative, kulturelle og forretningsmessige tyngdepunkt, og var lenge regionhovedstad.

Under Koreakrigen pågikk det harde kamper i nærheten av byen ved Nakdong-elva, og byen som var innenfor forsvarsverkene i sørøst var på sørkoreanske hender gennom hele krigen. Etter krigen har byen vært igjennom en nærmest eksplosiv vekst med en mangedobling av innbyggertallet. 27. mars 2007 ble Daegu utpekt som arrangørby til VM i friidrett 2011.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 10. juni og 24. juni

13

Byggeplass i Sejong, november 2009.
Sejong by er en by under bygging i Sør-Korea, beliggende nordvest for Daejeon i Sør-Chungcheong, vel 100 km sør for Seoul. Byggearbeidene ble igangsatt i 2008, og første del av den nye byen har offisiell åpning 1. juli 2012. Arbeidet med andre del settes i gang i 2012, mens den tredje delen får anleggsstart sent i 2013 eller 2014. Byen omfatter hele arealet til fylket Yeongi.

Den opprinnelige planen fra 2005 var å etablere landets nye hovedstad i den nye byen, men disse planene er senere moderert. Nå skal den nye byen bare avlaste hovedstaden. I første omgang er det planlagt at 11 departement samt statsministerens kontor og 24 underliggende organisasjoner, direktorat og virksomheter skal flytte til den nye byen mellom 2012 og 2014. Ialt 10440 ansatte omfattes av flytteplanene.

Navnet på den nye byen er etter den tidligere koreanske monarken Sejong den store, som er mest kjent for å ha innført det koreanske skriftspråket Hangul.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 25. juni og 8. juli

14

Yangdong.

Yangdong er en tradisjonell by fra Joseonperioden, som ligger i Gangdong-myeon, 16 km nordøst for Gyeongju i Nord-Gyeongsang i Sør-Korea, ved elva Hyeongsan. Seolchangfjellet ligger nord for byen. Samfunnet er plassert på lista over landets viktigste kulturelle minnesmerker på grunn av størrelse, bevaringsgrad, antall kulturelle objekter, tradisjonalisme og naturen rundt som alt til byens betydning. Den er et godt eksempel på yangbans (koreansk aristokrati) levemåte og ny-konfucianistiske tradisjoner.

Byen ble grunnlagt av Son So på 1400-tallet. Husholdningen til klanen Wolseong Son ble plassert på en lovende plass, etter koreansk «pungsu» (geomanti). Son So og hans kone, datter av Yu Bok Ha, fikk en en datter som giftet seg med Yi Beon av Yeogang Yi. Ekteskapet gav en av de «atten vise menn» i Korea, Yi Unjeok.

En del av byen er ubebodd. Den består av 160 tegl- og halmstrådekte tak på hus byggd på flere steder i den tette skogen. 54 historiske hjem, over 200 år gamle, er bevart. Byen har bevart sedvaner foruten tradisjonelle byggverk i arkitektonisk stil fra Joseonperioden.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 9. juli og 23. juli

15

Satellittfoto av Hamhung.

Hamhŭng er Nord-Koreas nest største by og er regionhovedstad i den nordkoreanske regionen Sør-Hamgyong. Byen er på 330 km² og har en befolkning på 874 000 (2005). I 2005 ble Hungnam organisert som en del av Hamhung.

Hamhung ligger på vestbredden til Songchonelva på østsiden av Hamhungsletta, nordøst i landet. mellom 80 og 90 prosent av byen ble ødelagt som en følge av Koreakrigen. Fra 1955-1962 ble det gjennomført et gigantisk oppbyggingsprogram for byen, utviklet av Øst-Tyskland. I programmet inngikk oppføring av ny industri, samt utdanning av koreanske konstruksjonsarbeidere, ingeniører, byplanleggere og arkitekter. Prosjektet ble avviklet to år før planlagt og uten særlig oppstuss, på grunn av det stadig kjøligere forholdet mellom Folkerepublikken Kina og Sovjetunionen, der Nord-Korea og Øst-Tyskland tok hver sin side.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 24. juli og 6. august

16

Busan.

Busan er en storby i Sør-Korea. Byen ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya ved Koreastredet og er landets nest største by med sine vel 3,6 millioner innbyggere.

Busan er landets viktigste og verdens femte travleste havn. De tettest befolkede delene av byen er i smale daler mellom Nakdongelva og Suyeongelva, med mindre fjellkjeder som skiller enkelte bydeler fra hverandre. Byen har en omfattende industri med blant annet bil- og tekstilproduksjon og skipsbyggingsindustri.

Byen var ett av få områder som forble under sørkoreansk kontroll gjennom hele Koreakrigen, og byen var også for en kort stund landets hovedstad.

Busan var vertskap for Asialekene 2002 og APEC Korea 2005, og vertskapsby for Fotball-VM 2002, og er foruten dette et internasjonalt senter for konferanser i landet. 14. november 2005 vedtok byen at den vil søke om å få arrangere Sommer-OL 2020.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 7. august og 21. august

17

Jeju by

Jeju by er en by i den sørkoreanske provinsen Jeju, som består av øya med samme navn. Antall innbyggere er vel 360 000. I juli 2006 ble det etter en folkeavstemming bestemt at byen Jeju skulle slås sammen med regionen Bukjeju, slik at den nye regionen omfatter hele den nordlige delen av øya Jeju.

Byen er kjent for sine milde vintre. På grunn av den gunstige geografiske plasseringen mottar byen det aller meste av turisttrafikken inn og ut av øya som teller over 4 millioner årlig, i hovedsak fra Korea, Kina og Japan hvert år. Stedet har en godt utviklet tjenestenæring, som blant annet inkluderer flere casinoer.

Grensa mellom Jeju by og Seogwipo som dekker den sørlige delen av øya, krysser blant annet øyas høyeste fjell Hallafjellet.

Blant Jejus viktigste attraksjoner er Samseonghyeol-hulene, Hallafjellet nasjonalpark og verdens største botaniske hage, Bunjae Artpia.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 22. august og 5. september

18

Ulleung.

Ulleungdo er ei øy i Sør-Korea som ligger i Østhavet mellom den koreanske halvøy og Japan. Øya ble tidligere kalt Dagelet av europeiske reisende i området. Øya ligger vel 120 km øst for koreahalvøya og er opprinnelig en vulkansk øy. På grunn av den vulkanske forhistorien er øya bratt og toppen av en stratovulkan som reiser seg fra havbunnen til det høyeste punktet på øya, Seonginbong, som ligger 984 moh.

Siste utbrudd i vulkanen var for 9 350 år siden og nådde 6 på VEI-skalaen. Det førte til nedfall av tefra så langt unna som i det sentrale Honshū over 800 km unna og produserte en pyroklastisk strøm på øya og avsatte dagens form på øya med en topp som er formet som en kaldera.

Øya er 73,15 km² stor og har vel 10 000 innnbyggere. Øya utgjør det meste av fylket Ulleung (sammen med den ubebodde øya Dokdo) i provinsen Nord-Gyeongsang. Øyas største by er Dodong, en havneby som er øyas kommunikasjonsknutepunkt med fergeforbindelse til fastlandet. Øya har utviklet en turistindustri, som er viktigste næringsvei i tillegg til fiske.

Blant de viktigste aktivitetene som tilbys besøkende er fotturer og fisketurer, foruten tradisjonell sightseeing med båter som gjør en tretimers tur rundt øya og inkluderer et besøk til en kystklippe som en kan observere Dokdo fra.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 6. september og 19. september

19

Parti fra sentrum.

Kaesŏng er Nord-Koreas femte største by og ligger i den nordkoreanske regionen Nord-Hwanghae. Byen er tidligere hovedstad i det koreanske riket under Goryeo. Byen ligger nær Kaesong industriregion og deler av byen ble fradelt til industriregionen i 2002. Industriregionen er et samarbeid med sørkoreanske myndigheter og bedrifter derfra har etablert seg med produksjon i en egen industripark i regionen. I Kaesong finnes blant annet rester etter Manwoldaepalasset. Da Yi Songgye styrtet Kongedømmet Goryeo i 1392 og etablerte Kongedømmet Joseon, flyttet han samtidig hovedstaden fra Kaesong til Hanyang (i dag Seoul).

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 20. september og 4. oktober

20

Pyeongchang.

Pyeongchang er en sørkoreansk by i Gangwonprovinsen. Byen ligger i Taebaekfjellene med høyder på fra 800 til 1000 meter over havet, noe som gjør byen til et godt vintersportssted. Flere buddisttempel finnes i området, blant annet Woljeongsa. Byen ligger 180 km øst for Seoul.

22. juni 2006 var byen en av tre finalister til å få arrangere Vinter-OL 2014, men tapte kampen sammen med østerrikske Salzburg mot russiske Sotsji. Pyeongchang har tidligere tapt kampen om å få arrangere Vinter-OL 2010. IOK har valgt byen som en av tre kandidater til å få arrangere vinter-OL i 2018, de to andre er München og Annecy.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 5. oktober og 18. oktober

21

Satellitfoto av Ulsan.

Ulsan er en storby i Sør-Korea. Byen er landets sjuende største by målt etter innbygegrtall og ligger i det sørøstre hjørnet av Koreahalvøya 70 km nord for Busan.

Ulsan er et sørkoreansk industrilokomotiv, og ligger i hjertet av det som kalles Ulsan industriområde, der verdens største bilfabrikk ligger, eid av Hyundai Motor, foruten verdens største skipsverft, Hyundai Heavy Industries, og verdens største oljeraffineri, eid av SK Energy. I 2008 hadde Ulsan et bruttonasjonalprodukt per innbygger på 63,817 USD, som er landets absolutt høyeste (Sør-Korea i 2007: 31.095 USD). Alene ville byen vært verdens tredje mest velstående økonomi, høyere enn Norge, Singapore, USA, Hongkong og Sveits.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 19. oktober og 2. november

22

Detaljkart: Yeonpyeong-myeon.

Yeonpyeong er en gruppe øyer i Sør-Korea, beliggende i Vesthavet, vel 80 km vest for Incheon by og 12 km sør for sørkysten av Hwanghaeprovinsen i Nord-Korea. Den største øya er Daeyeonpyeong, men den kalles også rett og slett Yeonpyeong, fordi den er den dominerende øya både i areal og befolkning. Den har et areal på 7,01 km² og en befolkning på 1794 (2009). Den andre bebodde øya er Soyeonpyeong, men der finnes bare en liten befolkning. Arealet er på 0,24 km². I tillegg kommer noen mindre ubebodde øyer og skjær. Øygruppen har et samlet areal på 7,29 km².

Øyene er en del av den administrative enheten Yeonpyeong-myeon som igjen tilhører fylket Ongjin i provinsen Incheon.

Yeonpyeong-øyene ligger svært nær den nordlige grenselinja. Nærheten til Nord-Korea og rike fiskeressurser i området gjør at området har vært og er gjenstand for en viss spenning mellom de to koreanske statene. Sør-Korea har utplassert 1000 soldater på øyene. Det har vært marinesammenstøt i området flere ganger, blant annet i 1999 og 2002

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 3. november og 17. november

23


Incheon er en storby i Sør-Korea. Byen er landets tredje største etter Seoul og Busan og er landets største havneby på landets vestkyst. Byen er også hjemsted for Sør-Koreas største og en av Asias største flyplasser, Incheon internasjonale lufthavn, noe som gjør byen til landets viktigste transportsenter. Byen har utviklet seg til et internasjonalt finanssenter, særlig rundt det high-tech og futuristiske Songdo International City, som er hjem til landets høyeste bygning, den 305 meter høye Northeast Asia Trade Tower.

Incheon er en del av hovedstadsområdet Sudogwon som utgjøres av Seoul og den omkringliggende provinsen Gyeonggi. Incheons undergrunnsbane og Seouls undergrunnsbane er koblet sammen og bidrar til samarbeid over bygrensene.

Byens stadig større betydning har også trukket til seg flere internasjonale arrangement. I februar 2010 var byen vertskap for G20s finansministermøte, som en del av forbredelsene til G20-toppmøtet i Seoul i november 2010. Byen er også utpekt som arrangørsted for Asialekene 2014.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 18. november og 1. desember

24

Sudogwon med de tettest befolkede områdene som sees som hvitt.

Sudogwon er en region i Sør-Korea, som ligger nordvest i landet. På koreansk refereres det til Sudogwon for å beskrive regionen, som består av Seoul, Incheon og det meste av provinsen Gyeonggi. Etter at Seouls undergrunnsbane ble forlenget til Asan i Sør-Chungcheong og Chuncheon i Gangwon, har enkelte inkludert byene Asan, Cheonan og Chuncheon til storbyområdet og til Stor-Seoul.

De tre provinsene danner det største byområde i Asia etter Tokyo med ca. 24,5 millioner innbyggere og utgjør den nest mest befolkede byregion i verden. Halvparten av den sørkoreanske befolkningen bor i regionen.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 2. desember og 16. desember

25

Ganghwa.

Ganghwa er ei øy i fylket Ganghwa i den sørkoreanske provinsen Incheon i Sør-Korea, og ligger sør for utløpet av Hanelva, nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Mellom øya og fastlandet går det en smal kanal, der to bruer forbinder øya med byen Gimpo. Nord for Hanelvas utløp ligger den nordkoreanske provinsen Kaesong. Av befolkningen på vel 65 000 holder halvparten til i øyas største by, Ganghwa-eup, nordøst på øya. Høyeste punkt er Manifjellet, 469 moh. Ganghwa er landets fjerde største øy.

Øyas har vært åsted for flere historiske hendelser i Koreas historie. Både Frankrike og USA hadde gjort flere mislykkede forsøk på å etablere handelsforbindelser med Joseon-Korea, i 1866 angrep franske styrker og i 1871 angrep amerikanske styrker, men begge angrepene ble slått tilbake.

På øya finnes flere steindysser i 2000 sammen med tilsvarende i Gochang og Hwasun ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer


rediger · flytt · historikk · diskusjon · Vises (+-2 dager) mellom: 17. desember og 30. desember