Hopp til innhold

Pyroklastisk strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pyroklastisk strøm som renner ned fra Mayon-vulkanen på Filippinene i 1984.

En pyroklastisk strøm, også kalt en tetthetsstrøm av pyroklastisk materiale,[1] er en strøm av varm gass, aske og vulkansk materiale (magma) som beveger seg raskt nedover en skråning under et vulkanutbrudd. Denne typen strøm kan være ekstremt farlig og ødeleggende.

Ordet er dannet av de greske leddene pyro-, som betyr «ild», og -klaster, av klastos, «istykkerbrutt».[2]

Beskrivelse[rediger | rediger kilde]

Når store utbrudd pågår over flere timer kan mange kubikkilometer med gasser og partikler blåses høyt opp i atmosfæren. Utbruddet sees som en kolossal soppsky. Partiklene kalles tefra, og består av alt fra finkornet støv til store steiner som vulkanens krefter har brutt løs fra fjellet. Det tyngste materialet blir ikke så lenge i lufta, og når soppskyen kollapser, styrter materialene med en fart på opp mot 200 kilometer i timen mot jorden. Steinene er opptil én meter i diameter og kan lande så langt som 200 km unna.

Eksempler[rediger | rediger kilde]

Byen Saint-Pierre på den karibiske øya Martinique etter at Montagne Pelée eksploderte i mai 1902 og et enormt ras av glødende stein, aske og brennhet gass i stor fart tok livet av nesten 30 000 mennesker.

8. mai 1902 eksploderte vulkanen Montagne Pelée på den karibiske øya Martinique i et voldsomt utbrudd. Et enormt skred av glødende stein, aske og brennhet gass raste ut i stor fart og tok livet av nesten 30 000 mennesker i havnebyen Saint-Pierre. Et tilsvarende «peleansk» utbrudd 18. mai 1980 blåste av toppen på Mount St. Helens i det nordvestre USA og drepte 57 personer.

Se også[rediger | rediger kilde]

  • Vulkan
  • Tefra eller pyroklast, vulkansk bruddstykke som støtes ut ved et eksplosivt utbrudd eller avsetningen etterpå

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Store norske leksikon (2005–2007): pyroklastisk strøm i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 24. juni 2023 fra https://snl.no/pyroklastisk_str%C3%B8m
  2. ^ Oppslagsordet «Pyroklastisk» i Det Norske Akademis ordbok

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]