Pyroklastisk strøm

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pyroklastisk strøm renner ned fra siden på MayonvulkanenFilippinene i 1984

En pyroklastisk strøm er en form av vulkansk utslipp som følge av et vulkanutbrudd.

Når store utbrudd pågår over flere timer kan mange kubikkilometer med gasser og partikler blåses høyt opp i atmosfæren. Utbruddet sees som en kolossal soppsky. Partiklene kalles tefra, og består av alt fra finkornet støv til store steiner som vulkanens krefter har brutt løs fra fjellet. Det tyngste materialet blir ikke så lenge i lufta, og når soppskyen kollapser, styrter materialene med en fart på opp mot 200 km/t mot jorden. Steinene er opptil 1 m i diameter og kan lande så langt som 200 km unna.

Byen Saint-Pierre på den karibiske øya Martinique etter at Montagne Pelée eksploderte i mai 1902 og et enormt ras av glødende stein, aske og brennhet gass i stor fart tok livet av nesten 30 000 mennesker.

8. mai 1902 eksploderte vulkanen Montagne Pelée på den karibiske øya Martinique i et voldsomt utbrudd. Et enormt skred av glødende stein, aske og brennhet gass raste ut i stor fart og tok livet av nesten 30 000 mennesker i havnebyen Saint-Pierre. Et tilsvarende «peleansk» utbrudd 18. mai 1980 blåste av toppen på Mount St. Helens i det nordvestre USA og drepte 57 personer.


Se også[rediger | rediger kilde]