Portal:Film/Utvalgt biografi/3

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Film og del av arkivet Portal:Film/Utvalgt biografi For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>
Angelina Jolie
Angelina Jolie

Angelina Jolie (født 4. juni 1975 i Los Angeles) er en amerikansk filmskuespiller. Hun er datter av skuespillerne Jon Voight og Marcheline Bertrand.

Jolie har tre adopterte barn, Maddox, Pax og Zahara, og bor for tiden sammen med skuespilleren Brad Pitt som hun har den biologiske datteren, Shiloh, sammen med. Hun er også kjent for sitt humanistiske arbeid for FNs høykommissær for flyktninger.

Angelina har i flere år jobbet som profesjonell modell i London, New York og Los Angeles. Hun har i tillegg gjennomført teaterutdannelse ved Lee Strasberg Theatre Institute. Hun har også spilt i flere musikkvideoer og hatt roller i fem av brorens filmer som han lagde mens han var student.

Angelina Jolie begynte med flere mindre roller i filmer som Foxfire, Cyborg 2 og Hackers. Hun fikk sitt gjennombrudd i filmen Gia hvor hun spilte fotomodellen Gia Carangi. I dag forbinder de aller fleste henne med rollen som Lara Croft i Tomb Raider-filmene.

For sin rolle som Lisa Rowe i filmen Stjålne år, (Girl, Interrupted) vant hun en Oscar for beste kvinnelige birolle. Les mer