Portal:Første verdenskrig/artikkel/9

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Første verdenskrig og del av arkivet Portal:Første verdenskrig/artikkel For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Rossriflen var en sylinderlåsrifle i .303 British-kaliber produsert i Canada fra 1903 til midten av første verdenskrig. Riflen fungerte dårlig i skyttergravene under første verdenskrig og hadde flere problemer som gjorde at den ble skiftet ut med Lee-Enfieldrifler. Imidlertid var den populær blant skarpskyttere.

Den første kontingenten av Canadian Expeditionary Force var utstyrt med Rossriflen da de ankom Frankrike i februar 1915. Problemene med riflen ble for alvor vist under det andre slaget om Ypres i April 1915. Rossriflen viste seg dårlig egnet til felt og låste seg lett. I tillegg kunne riflen taes fra hverandre og settes sammen igjen på en slik måte at riflen kunne avfyre uten at sluttstykket var lukket. Dette kunne medføre store skader eller dødsfall for de som avfyrte dem. Det var også problemer med bajonettfestet som gjorde at bajonetten kunne falle av når riflen ble avfyrt. Flere canadiske soldater tok Lee Enfieldrifler fra britiske sårede eller døde soldater for å erstatte Rossriflene.

Les mer