Portal:Færøyene/biografi/10

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne ingressen eller dette bildet er del av Portal:Færøyene og del av arkivet Portal:Færøyene/biografi For å opprette en ny artikkel i denne serien trykk her.


<< Forrige ingress Neste ingress >>

Jóannes Patursson (IPA: [jɔuːannes pœatʊrsoːn], født 6. mai 1866 i Kirkjubøur, død 2. august 1946 i Kirkjubøur) var en færøysk kongsbonde, forfatter, dikter og politiker. Han var lagtingsmedlem 1901–1946, altså i hele 45 år. Han var også sentral i stiftelsen av både Sjálvstýrisflokkurin i 1906 og Fólkaflokkurin i 1939, hvilke han begge var første formann i.

Politisk tilhørte han den liberale, borgerlige og reformvennlige høyrefløyen og arbeidet for fullt færøysk selvstyre. Han var svært opptatt av færøysk nasjonal identitet, og arbeidet derfor for utbredelsen av færøysk språk og kultur, og lot seg utelukkende avbilde iført færøysk folkedrakt. Synet hans på færøysk selvstyre ble radikalisert med årene, men han døde en måned før folkeavstemningen i 1946 som gav flertall for selvstyre, og som førte til Hjemmestyreloven av 1948 som kompromiss. Patursson omtales som en av de mest innflytelsesrike menn i Færøyenes historie og som en av nasjonens fedre for sitt iherdige arbeid.

Les mer…