Porsslekten

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Porsslekten
Pors med hunnblomster
Pors med hunnblomster
Vitenskapelig(e)
navn
:
Myrica
L.
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: planter
Divisjon: karplanter
Klasse: blomsterplanter
Orden: bøkeordenen
Familie: porsfamilien
Antall arter: 2
Habitat: fuktige steder
Utbredelse: tempererte strøk på den nordlige halvkule
Arter:

Porsslekten (Myrica) er en slekt i porsfamilien.

Artene er lave, løvfellende busker med kjertler som skiller ut aromatiske stoffer. Akselblad mangler. Bladene er enkle og sagtannede. Spalteåpningene er innsunkne. Blomsterstanden vokser på fjorårsskuddene. Blomstene er som regel enkjønnede. De fleste plantene er særbu, men noen er sambu. Hannblomsten har som regel 3–5 pollenbærere. Frukten er tørr med to små, fastsittende høyblad og er tilpasset frøspredning med vann.

Porsslekten i snever betydning omfatter kun to arter som vokser på fuktige steder. Pors (Myrica gale) har en vid, men usammenhengende, utbredelse i tempererte strøk på den nordlige halvkule. Den er vanlig i kyststrøkene i Norge. Den andre arten, Myrica hartwegii, forekommer bare i Sierra Nevada i vestlige USA.

Slekten Myrica omfattet tidligere mer enn 50 arter, men de fleste er flyttet til slekten Morella. Botanikerne har helt siden 1800-tallet vært klar over at Myrica i vid betydning omfatter to morfologisk ulike grupper, og molekylærgenetiske studier bekrefter dette. Typearten for Myrica er pors (Myrica gale), og pors tilhører derfor fortsatt Myrica.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]