Popkorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Popkorn
OpprinnelseAmerika
Hovedingrediensercorn kernel
smør
matolje

Mikrobølgeovn-popkorn
Upoppet popkorn

Popkorn er en populær snacks laget av tørkede maiskorn som eksploderer, eller «popper», når de blir varmet i matolje eller i mikrobølgeovn. Inne i denne maisen er det stivelsesrikt materiale og litt vann. Når maiskornet utsettes for varme blir vannet til vanndamp, som tar mer plass, og dette fører til at maiskornet sprekker. Det stivelsesrike materialet blir omgjort til skum som størkner. Ved lavt trykk blir popkornene store. Det finnes enkelte typer mais som passer bedre til popkorn enn andre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Mais ble tamme for rundt 10 000 år siden i det som nå er Mexico. Arkeologer oppdaget at folk har visst om popkorn i tusenvis av år. Fossile bevis antyder at mais ble sprengt så tidlig som 4700 f.Kr.

I Mexico har de for eksempel funnet rester av popcorn fra rundt 3600 f.Kr. Mange historikere tror til og med at popcorn er den første typen mais som er kjent for mennesker.

I Mexico var de forberedt for øyeblikket, og la mais i veldig varme leirgryter, eller satte korn på brennende aske. På Yucatan -halvøya brukte mayaene også popcorn til rituelle og gastronomiske formål.

Christopher Columbus bemerket at de innfødte laget hatter og bodices med popcorn, som de solgte til sjømenn.

Rundt år 1612 dokumenterte franske oppdagelsesreisende at urbefolkningen Iroquois utnyttet mais i leirgryter ved å bruke brennende sand. De rapporterte også at under en Iroquois -middag ble det konsumert øl og suppe laget av popcorn.

I Chile, på 1700 -tallet, produserte urbefolkningen også popcorn med sandteknikken for å male det og senere produsere et mel som ble konsumert som en fersk eller varm drikke.

Tilberedning[rediger | rediger kilde]

Popkorn selges både ferdig poppet, upoppet og som «mikropop», hvor sistnevnte er en spesiell type som tilberedes i mikrobølgeovn. Upoppet popcorn kan tilberedes i gryte eller popcornmaskin. Popcornmaskin er ofte raskere, og man kan bruke mindre fett.[trenger referanse] Til fett kan man for eksempel bruke meierismør, olivenolje eller solsikkeolje.[1]

Popcorn blir som regel servert med smeltet smør og salt. I andre land som for eksempel Tyskland spises det også ofte med sukker eller honning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lag perfekt popcorn hjemme - Obs: Smarthandel». Arkivert fra originalen 24. juni 2019. Besøkt 24. juni 2019. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]