Popkorn

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Poppet popkorn
Mikrobølgeovn-popkorn
Popcorn - Studio - 2011.jpg

Popkorn er en populær snacks laget av tørkede maiskorn som eksploderer, eller «popper», når de blir varmet i matolje eller i mikrobølgeovn. Inne i denne maisen er det stivelsesrikt materiale og litt vann. Når maiskornet utsettes for varme blir vannet til vanndamp, som tar mer plass, og dette fører til at maiskornet sprekker. Det stivelsesrike materialet blir omgjort til skum som størkner. Ved lavt trykk blir popkornene store. Det finnes enkelte typer mais som passer bedre til popkorn enn andre.

Historie[rediger | rediger kilde]

Popkorn ble først laget av indianerne i Amerika, for tusener av år siden. Første gang europeerne lagde popkorn var i 1492, da Christofer Columbus kom til Amerika. I senere tid har popkorn blitt brukt mest på kino.

Tilberedning[rediger | rediger kilde]

Popkorn selges både ferdig poppet, upoppet og som «mikropop», hvor sistnevnte er en spesiell type som tilberedes i mikrobølgeovn. Upoppet popcorn kan tilberedes i gryte eller popcornmaskin. Popcornmaskin er ofte raskere, og man kan bruke mindre fett.[trenger referanse] Til fett kan man for eksempel bruke meierismør, olivenolje eller solsikkeolje.[1]

Popcorn blir som regel servert med smeltet smør og salt. I andre land som for eksempel Tyskland spises det også ofte med sukker eller honning.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Lag perfekt popcorn hjemme - Obs: Smarthandel». Arkivert fra originalen 24. juni 2019. Besøkt 24. juni 2019.