Gryte (kokekar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toepfe fcm.jpg
Pressure cooker.jpg
Specksteintopf.jpg

Gryte eller kjele er et kar for tilbereding av varm mat på en komfyr, kokeapparat eller åpen flamme, i dag gjerne laget i rustfritt stål eller aluminium. Små gryter med langt skaft eller håndtak kalles også kasseroller.

Gryter som brukes på gassbluss har gjerne tynn bunn for at varmen skal ledes raskt gjennom metallet. Mange foretrekker da et kokekar i aluminium som leder varme svært godt. På den annen side er gryter i aluminium vanskelige å rengjøre.

Gryter for elektriske komfyrer har gjerne tykk bunn. De kan være laget av jern eller rustfritt stål og har ofte et innlegg av kobber eller andre legeringer i bunnen som leder og fordeler varmen effektivt. Bunnen skal være plan for å få en best mulig anleggsflate og kontakt mellom kokeplaten og gryten. Stålgrytene er lettere å holde rene enn gryter av aluminium, men de er tyngre å håndtere. Gryter i disse metallene kan også brukes på induksjonskomfyrer – i motsetning til gryter i lettmetall.

Gryter som brukes på bål, åpen flamme eller vedkomfyr har gjerne avrundet bunn. Ofte lages de i støpejern. Mens andre gryter gjerne har ører eller skaft, har disse grytene hank slik at de enkelt kan henges over et bål, en peisflamme og samtidig kan løftes opp eller bort fra varmen med en hånd.

En spesiell variant er leirgryter som i moderne tid (1980-tallet) ble markedsført i Norge og en rekke europeiske land under varemerket Römertopf. Leirgryter er i utstrakt bruk både på Balkan og i en rekke afrikanske land. Leirgryter gir smakfull og saftfull mat, men stiller svært store krav til renhold da de må skylles under rennende vann i minst 15 minutter etter bruk og man kan ikke bruke såpe eller rengjøringsmidler da disse vil sette smak i maten ved neste gangs bruk.

Til de fleste gryter hører et lokk, gjerne laget i samme materiale som selve gryten eller i glass.

For å forenkle rengjøring og i noen grad forhindre fastbrenning og sviing i bunnen, er mange moderne gryter utstyrt med et slippbelegg. Mest kjent er sannsynligvis Teflon.

På veien fra grytene til bordet går maten gjerne via serveringsfat, -skåler og –boller. En rekke moderne gryteserier er imidlertid designet med tanke på at maten som tilberedes i dem også skal serveres i dem på matbordet.