Gryte (kokekar)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Toepfe fcm.jpg
Pressure cooker.jpg
Specksteintopf.jpg

Gryte (av norrønt grjot = stein[1]) er et kokekar for tilberedning av varm mat på en komfyr, kokeapparat eller et ildsted, i dag gjerne fremstilt i rustfritt stål eller aluminium. Små gryter med langt skaft eller håndtak kalles også kasseroller.

Gryter beregnet for gassbluss har gjerne tynn bunn for å lede varmen raskt gjennom metallet. Aluminium leder varme svært godt, men en slik gryte bør ha tykk bunn som sørger for jevn varmefordeling.[2]

Gryter for elektriske komfyrer har gjerne tykk bunn. De kan være laget av jern eller rustfritt stål, og har ofte et innlegg av kobber eller andre legeringer i bunnen som leder og fordeler varmen effektivt. Bunnen skal være plan for å få en best mulig anleggsflate og kontakt mellom kokeplaten og gryten. Stålgryter er lettere å holde rene enn gryter av aluminium, men tyngre å håndtere. Gryter av disse metallene kan også brukes på induksjonskomfyrer – i motsetning til gryter i lettmetall.

Gryter som brukes på bål, åpen flamme eller vedkomfyr, har gjerne avrundet bunn. Ofte lages de i støpejern. Mens andre gryter har ører eller skaft, har disse grytene hank for å henges over ilden, og samtidig kunne løftes vekk når maten er ferdig.

En spesiell variant er terrakottagryter, markedsført på 1980-tallet under varemerket Römertopf (tysk for «romergryte»). Slike lukkede leirgryter må ligge i bløt før bruk for å trekke til seg godt med vann. Er gryten ny, eller det er lenge siden den var i bruk, bør den bløtlegges lenge – helt opp til et døgn. Bløtleggingen er avgjørende for at resultatet skal bli bra. Gryten avgir vann i steketiden, slik at maten ikke tørker ut eller blir svidd.[3]

Leirgryter gir smakfull og saftfull mat, men stiller svært store krav til renhold, da de må skylles under rennende vann i minst 15 minutter etter bruk. Man kan ikke bruke såpe eller rengjøringsmidler, da disse vil sette smak på maten ved neste gangs bruk.

Til de fleste gryter hører et lokk, gjerne laget i samme materiale som selve gryten, eller i glass.

For å forenkle rengjøring og i noen grad forhindre fastbrenning og sviing i bunnen, er mange moderne gryter utstyrt med et slippbelegg. Mest kjent er teflon. Teflonpanner må kasseres når de blir så slitt at belegget skaller av og havner i maten.[4]

På veien fra grytene til bordet går maten gjerne via serveringsfat, -skåler og –boller. En rekke moderne gryteserier er imidlertid designet med tanke på at maten som tilberedes i dem også skal serveres i dem på matbordet.

Referanser[rediger | rediger kilde]