Polyctenidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Polyctenidae
Nomenklatur
Polyctenidae
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenNebbmunner
OverfamilieCimicomorpha
Økologi
Antall arter: 32 kjente, ikke i Europa
Habitat: parasitter på flaggermus
Utbredelse: alle økosoner men mangler i Europa
Inndelt i

Polyctenidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Det er kjent 32 arter fordelt på fem slekter, ingen av dem forekommer i Europa. Polyctenidae er parasitter som lever hele sitt liv på flaggermus, og utseendet er sterkt preget av det: De ligner andre flaggermus-parasitter. Gruppen ble først beskrevet som flaggermusfluer (Nycteribiidae), senere ble de plassert i ordene lus (Phthiraptera) før det endelig ble fastslått at de var teger, beslektet med veggdyr (Cimicidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, flate teger, kroppsformen er sterkt modifisert for at de skal kunne holde seg fast på flaggermusene. Hodet er stort og flatt, øyne mangler helt. Antennene består av fire ledd. Sugesnabelen består av fire ledd. Vinger mangler helt. Forbeina er ganske små, mellom- og bakbeina kraftige, føttene fire-leddete, det første leddet er svært kort. Hele kroppen har korte, kraftige børster. I likhet med lopper har de kammer av stive børster som hjelper til å forankre dem til vertsdyrets hår. Disse sitter på hodet, thorax og på bakkroppens første bukledd, av og til også på det andre antenneleddet.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Polyctenidae er ytre parasitter (ektoparasitter) på flaggermus og lever hele sitt liv på flaggermusene. Polyctenidae føder levende unger – dette er ganske uvanlig mellom teger, men vanlig blant insekter som lever som parasitter på virveldyr (for eksempel lusfluer og flaggermusfluer). Paringen er spesiell ved at hannen borer seg gjennom hunnens kroppsvegg inn til kjønnskjertlene (såkalt traumatisk inseminasjon), noe som også finnes hos andre Cimicomorpha. Utviklingen går gjennom tre nymfestadier, som er færre enn hos de fleste andre teger. Artene er ganske spesifikke: Hver art av Polyctenidae går gjerne på bare én flaggermus-art. Underfamilien Polycteninae angriper flaggermus i familiene Emballonuridae, Nycteridae og Megadermatidae, mens Hesperocteninae lever på familiene hesteskoneser (Rhinolophidae), Hipposideridae og bulldogflaggermus (Molossidae).

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Australian Faunal Directory – Polyctenidae (2002) [1]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]