Cimicidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Cimicidae
blodsugende veggedyr
blodsugende veggedyr
Vitenskapelig(e)
navn
:
Cimicidae
Norsk(e) navn: veggedyr, veggelus
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Nebbmunner
Overfamilie: Cimicomorpha
Antall arter: 108, 6 i Europa, 2 i Norge
Habitat: i hus, reir og bol
Utbredelse: innendørs over hele verden, utendørs mangler de trolig i Australia
Delgrupper:

Cimicidae er en familie av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Denne familien, som omfatter det kjente veggedyret (Cimex lectularius), er blodsugere. Det er kjent 108 arter fordelt på 23 slekter. Seks arter forekommer i Europa og to i Norge.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Små, flate, nesten vingeløse, gulbrune teger. Hodet er forholdsvis stort, med små fasettøyne og korte antenner. Thorax er nokså liten med forhjørner som stikker fram som "ørelapper" på sidene av hodet. Forvingene er redusert til små knopper, bakvingene mangler helt. Bakkroppen er stor og nesten sirkelformet. Beina er korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Cimicidae lever av å suge blod fra virveldyr. De er knyttet til arter som har et eller annet slags reir, bol eller hus, tegene holder seg her og bæres ikke rundt med dyret, men kommer frem for å angripe det når det sover. Den mest kjente arten er veggedyr eller veggelus (Cimex lectularius), en velkjent blodsuger på mennesket. Denne gjemmer seg om dagen inne i sprekker, bak bilder på veggen og andre steder der den har godt skjul, og kommer fram om natten for å suge blod. Stikkene forårsaker gjerne kløe og annet ubehag, men det er ikke påvist at veggedyr sprer alvorlige sykdommer. I dag er arten et økende problem i Norge, den importeres av og til med bagasje eller varer fra utlandet og kan danne nye kolonier i landet. [1] Mange av de andre artene lever i fuglereir, for eksempel hos svaler. Mennesket er det eneste pattedyret bortsett fra flaggermus som blir angrepet av denne familien, men antar at de kan ha tatt i bruk mennesker som verter da mennesker og flaggermus begge holdt til i huler.

Bekjemping[rediger | rediger kilde]

Infestering med veggedyr behandles gjerne med gassing med giftige stoffer. Denne gruppen har gitt navn til skadedyr-bekjempingsfirmaet Anticimex.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Et latinsk familienavn ender med ...idae, og et navn på en overfamilie på ...oidea.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ [1]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]