Politikk i Rana

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Politikk i Rana er en serie artikler som omfatter politikk i Rana kommune, og i de tidligere kommunene Mo i Rana, Nord-Rana og Sør-Rana.

Rana kommunestyre har siden kommunereformen i 1964 vært lokalisert i Rana rådhus, i Mo i Rana sentrum.

Kommunesammenslåingen i 1964 var en sammensmelting av tre regioner med tre ulike dominerende næringsveier.

I Mo bykommune var handelsbedrifter representert, primært gjennom Lars Aagaard Meyer, som fikk tillatelse til å drive handel av Kong Oscar II den 2. mai 1860. Sør-Rana var preget av primærnæringene landbruk og fiske. Nord-Rana ble tidlig industrialisert.

Den første industrialiseringen skjedde i regi av Bossmo Gruber og Dunderland Iron Ore Company (D.I.O.C.). Driften av D.I.O.C. var preget av flere avbrudd. Forholdet mellom arbeidsgiverne og arbeiderne var tidvis anstrengt og konfliktfylt. Oppsigelser, arbeidsledighet og nød blant arbeiderne, førte til en sterk fagorganisering og tidvis også streik.[1]

Dette ga politiske utslag, og den første ordføreren i Nord-Rana representerte Norges Kommunistiske Parti. Det norske Arbeiderparti overtok senere rollen som Nord-Ranas ledende politiske parti. Ved tre kommunevalg i perioden 19451964 var likevel Norges Kommunistiske Parti det nest største partiet i Nord-Rana kommunestyre.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Asbjørn Karlsen: Institusjonelle perspektiver på næringsomstilling. Doktor avh. NTNU, 1998
Wiki letter w.svgDenne artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull. Du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.