Polenball

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Typisk representasjon av Polenball.

Polenball (engelsk: Polandball eller Countryballs), er et brukerskapt internettmem. Det oppsto på /int/-delen på Krautchan.net, og består i de mange forskjellige tegneseriene på internett om Polenball eller andre «landballer». Tegneseriene omhandler land tegnet som baller eller kuler. De snakker som regel gebrokkent engelsk og gjør narr av nasjonale stereotyper og internasjonale forhold.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

En stripe om Estland og Norden.

Polenball har sine røtter i en «cyberkrig» august 2009 mellom polske internettbrukere og resten av verden på drawball.com. (Nettstedet er en gigantisk ball hvor hvem som helst kan tegne hva som helst. Det tillater også folk å tegne over andres tegninger.) Etter et forslag om å tegne det polske flagget på ballen, klarte tusener av brukere å ta over «tegneballen». På midten av flagget sto «POLSKA». Etter en 4chan-aksjon ble tegningen dekt av et enormt hakekors.[1][2]

Krautchan er et tyskspråklig bildeforum hvor /int/ – internasjonal-delen – ofte besøkes av engelskspråklige brukere. Begynnelsen av Polenball-memet krediteres ofte til den britiske brukeren Falco. I september 2009 tegnet Falco en stripe med Polenball som hovedrolleinnehaver. Den var en apolitisk måte å terge brukeren Wojak på, en polsk etablert bruker med bidrag på gebrokken engelsk. Senere ble Polenball tatt opp og tegnet av en rekke russere[1][3][4].

Tema[rediger | rediger kilde]

Polenball-tolkning av fredsprisutdelingen 2012.

Premisset for Polenball, som økte i popularitet i kjølvannet av Smolensk-ulykken som drepte Polens president, Lech Kaczyński, er at det representerer Polen og dets historie, relasjoner til andre land, stereotyper[3][5], med fokus på polsk megalomani og nasjonalkomplekser[2]. Samtaler mellom landballer er vanligvis på gebrokken engelsk med innslag av internettslang. Stripene avslutter ofte med at Polenball gråter.[1][2] Polenball er med vilje tegnet opp-ned, fargene omvendt av det polske flagget.

Noen Polenball-striper har sitt opphav i en diskusjon mellom russere og polakker om hvilket land som er overlegent. En av de mest populære stripene omhandler at Jorden kommer til å bli truffet av en svær meteor. Dette fører til at alle land med romfartsteknologi forlater planeten, med Polen alene på Jorden, som ytrer gråtende: «Poland cannot into space.»[3] («Polen kan ikke i verdensrom.») På denne humoristiske måten ble det satt en stopper for den innbitte diskusjonen.[1][3][5] I en annen stripe som graver i historiepolitisk satire, kommer Polen med utsagnet «Så når vi knuste Russland og tyrkerne var vi the største landet i verden...» som fører til latter fra de andre landene. Polen sier irritert «kurwa» og holder opp et skilt hvor det står «Internet serious business» («internett alvorlige saker»), et internett-slagord som brukes for å avspore de som oppfatter tema som støtende, og i Polenball-tradisjon, avsluttes med at Polen gråter.[1][2][6]

Da den ofte er satirisk av natur, tar Polenball tar gjerne opp dagsaktuelle tema, slik som fredsprisutdelingen 2012 til EU.

Andre landballer[rediger | rediger kilde]

Polenball omhandler også andre land, men ved tradisjon og skikk omtales disse fortsatt gjerne som Polenball,[1] selv om de også kan bli kalt landballer (countryballs). EU, Bayern, Catalonia og Sibir er andre som har fått egne baller. Singapore tar form av et triangel; Israel en hyperkube (en referanse til jødisk fysikk); Kasakhstan en murstein; Storbritannia ofte med en flosshatt og monokkel; USA med solbriller.[7]

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d e f Orliński, Wojciech (16. januar 2010). «Wyniosłe lol zaborców, czyli Polandball» (polsk). Gazeta Wyborcza. Besøkt 7. desember 2012. 
  2. ^ a b c d Zapałowski, Radosław (15. februar 2010). «Znowu lecą z nami w... kulki» (polsk). Cooltura. Arkivert fra originalen 24. juli 2014. Besøkt 7. desember 2012. 
  3. ^ a b c d Kapiszewski, Kuba (2010). «Fenomem - Polska nie umieć kosmos» (polsk). Przegląd. Arkivert fra originalen 3. november 2014. Besøkt 7. desember 2012. 
  4. ^ «Polandball». Know Your Meme. Besøkt 7. desember 2012. 
  5. ^ a b Cegielski, Tomek (12. april 2011). «MEMY. Legendy Internetu» (polsk). Hiro.pl. Arkivert fra originalen 15. april 2011. Besøkt 7. desember 2012. 
  6. ^ «Polenball-stripe». Ukjent. udatert. Arkivert fra originalen 26. mars 2012. Besøkt 7. desember 2012. 
  7. ^ «Int» (russisk). Lurkmore.to. 26. desember 2011. Arkivert fra originalen 21. april 2021. Besøkt 7. desember 2012. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]