Pogonocherus caroli

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Pogonocherus caroli
Nomenklatur
Pogonocherus caroli
Mulsant, 1863
Hører til
Lamiinae, trebukker,
Polyphaga,
biller
Økologi
Habitat: furuskog
Utbredelse: Sør-Europa, Nord-Afrika, Sørøstlige Sverige.

Pogonocherus caroli er en bille som tilhører familien trebukker (Cerambycidae). Denne arten forekommer i Sørøst-Sverige, men derfra må man til Sør-Europa for å finne andre bestander.

Utseende[rediger | rediger kilde]

En liten til middelsstor (6–10 mm), kraftig, brunspraglete trebukk. Den er tydelig større enn de andre Pogonocherus-artene som forekommer i Norden. I likhet med Pogonocherus hispidulus har dekkvingene en spiss tagg i spissen. Antennene er kraftige, med ganske lange børster, noe lengre enn kroppen, leddene er nesten ensfarget brune. Hodet er stort og bredt, tett kledt med håraktige skjell. Pronotum er litt bredere enn langt, hvelvet, med en butt tagg midt på hver sidekant, i tillegg har den tre blanke, spisse knøler på ryggen. Dekkvingene er brune, i midten med en mørk skråflekk, foran denne med et lysere område. De har en spiss tagg ytterst i spissen, og to opphøyde lengderibber som har flekker av svarte hår. Beina er korte og svært kraftige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Larvene utvikler seg i greiner av furu. Utviklingen tar to år, den voksne billen klekkes om ettersommeren eller høsten, men er lite aktiv før neste vår, da den lever til utpå sommeren. Den er lett å overse da den har gode kamuflasjefarger og er ganske liten.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i det sørlige Europa og Nord-Afrika, men har en reliktbestand på Gotland og omkringliggende områder i det sørøstlige Sverige. Denne bestanden er svært isolert siden nærmeste kjente andre bestand er i Sør-Frankrike.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]