Poecilia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Poecilia
Endlers guppy, Poecilia wingei
Endlers guppy, Poecilia wingei
Vitenskapelig(e)
navn
:
Poecilia
Bloch & Schneider, 1801
Norsk(e) navn: «mollyer»
Hører til: levendefødende tannkarper,
tannkarper,
egentlige beinfisker
Antall arter: 34
Habitat: limnisk
Utbredelse: Amerika
Arter:

Poecilia er en gruppe fisk som lever i fersk- og brakkvann i Amerika Gruppen er også kjent som «mollyer», med unntak av endlers guppy (Poecilia wingei) og den berømte guppyen (Poecilia reticulata). Lengden variere fra 2 cm til 20 cm imellom de forskjellige artene. Endlers guppy er minst, og Poecilia kykesis er størst med sine maksimale 20 cm. Dette varierer fra biotop til biotop. Ikke alle har genetisk like muligheter til å bli like store som andre stammer.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Med unntak av seilfinnemolly (Poecilia latipinna) som også finnes i USA, og Poecilia picta og Poecilia formosa er alle artene fra Mellom-Amerika. Det store flertallet er fra Mexico.

Poecilia sulphuraria og Poecilia latipunctata er truet i naturen, men finnes fortsatt flere steder i store grupper.

Systematikk[rediger | rediger kilde]

Denne gruppen er beslektet med slekten Xiphophorus som også er å finne i Mexico. Slekten er kompleks og flere av artene er så å si identiske av utseende, men har individuelle skiller som kun eksperter kan skille imellom. En forsker, Fred Poeser har Poecilia slekten som sin jobb, og det har resultert at slekten er blir ytterligere utvidet med flere arter. Det finnes enorme farge, lengde og utseende-forskjeller innenfor de enkelte artene. Spesielt Poecilia mexicana og Poecilia sphenops er så å si identiske av utseende, med store individuelle forskjeller fra biotop til biotop gjør at de ofte blir ansett som samme art.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

XRF-Pseudanthias squamipinnis.pngDenne iktyologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.