Endlers guppy

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Endlers guppy
Endlere, eventuelt hybrider, i et akvarium. Hannen til venstre.
Endlere, eventuelt hybrider, i et akvarium.
Hannen til venstre.
Vitenskapelig(e)
navn
:
Poecilia wingei
Poeser, Kempkes, & Isbrücker, 2005
Norsk(e) navn: Endlers guppy,
Endler,
Endlers levendeføder
Hører til: Poecilia,
levendefødende tannkarper,
tannkarper
Habitat: ferskvann
Utbredelse: Cumaná i Venezuela

Endlers guppy, Endlers levendeføder eller bare «Endler», er en fargerik fisk som er nært beslektet med guppy. Den ble først skilt ut som en egen art den 25. mars 2006.

Den har vært samlet av en håndfull mennesker gjennom årene, blant andre John Endler, hvis fisker var de første som nådde akvariehandelen. Disse fiskene er sjelnde syn i akvariebutikker, men de finnes oftere i akvariene til entusiaster.

Guppy og endlers guppy[rediger | rediger kilde]

Selv om endlers guppy er nært beslektet med guppy, er det snakk om to forskjellige arter. Endlere føder levende unger, akkurat som guppyene. De kan også krysses med guppy, og avkommet vil ikke bli sterilt. Mange innenfor akvariemiljøet mener slik hybridisering fortynner genbassenget, og anbefaler at Endlers guppy bør holdes adskilt fra guppy. Andre foretrekker hybrider, siden både vanlig guppy og Endlers guppy har vert utsatt for mye innavl, vil hybridene få bedre helse. Mange av fiskene som selges i dyrebutikker som endlers guppy er egentlig hybrider.

Akvaristikk[rediger | rediger kilde]

Endlers guppy føder levende unger omtrent hver 28. dag. De er hardføre og lite krevende i akvariet, skjønt de foretrekker hardt, varmt vann. Jo varmere vann, desto fortere vil de vokse, skjønt dette også ser ut til å slite dem ut fortere, og de vil ikke leve like lenge. De kan holdes mellom 18 og 29°C men det optimale temperaturområdet ser ut til å være mellom 24 og 27°C. Dette er litt varmere enn hva guppyene foretrekker.

De bør holdes i kar med planter (fortrinnsvis levende, men falske planter gjør også nytten) for å gi dem gjemmesteder, og for å gi yngelen større sjanser til å overleve. De skiller seg fra guppyene ved at de vanligvis ikke eter sine egne unger. Lever bra sammen med andre fisker.

Truet art[rediger | rediger kilde]

Selv om arten ikke er rødlistet, er de i fare for å bli utryddet, etter hvert som mennesker tar over, forurenser og ødelegger deres naturlige habitat.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]