Podengo português

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Podengo português
Portugisisk podengo
Podengo Portugues.jpg
Podengo português grande, strihår
HundetypePodenco, spisshund
OpprinnelsePortugal
EgenskaperBrukshund, familiehund
Livsløp9–12
StørrelseLiten, middels, stor (4–32 kg)
Passer forErfarne
Anerkjennelser
FCIGr. 5 seksjon 7
(FCI #094)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSjekk!
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Podengo português (FCI #94) regnes som en primitiv spisshund og stammer fra Portugal. Rasen finnes i tre størrelsesvariteter, hver med to pelstyper.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Podengo português medio, glatthår

Typen er svært gammel, men hvor gammel den er som hunderase vet man ikke nøyaktig, men man har antatt at den kan nedstamme fra såkalte urhunder. Som type har den en rekke fellestrekk med andre podencoer, som ibizahund, podenco canario, faraohund og etnahund med flere, men aller mest ligner den på podenco andaluz. Kynologene har derfor antatt at disse har et felles opphav, og noen mener til og med at de kan være lokale varianter av samme hunderase. Dette spørsmålet er imidlertid ikke avklart.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Podengo português pecueno, ruhåret
Podengo português pecueno, glatthåret

Podengo português er en meget hurtig hund som har en litt langstrakt kropp med tørr hud. Brystkassen er relativt smal og dyp og buken godt opptrukket, som hos myndene og pariahhundene (som den trolig har et felles opphav med). Rygglinjen er rett og muskulaturen tørr og flat, noe som peker mot en utholdende hund. Hodet er langstrakt og trekantet i formen. Stående triangulære ører, som bæres lett framover.

  • Podengo português grande er den største varianten. Den er ca. 55–70 cm i skulderhøyde og veier normalt 22–32 kg
  • Podengo português medio er den mellomste varianten. Den er ca. 40–55 cm i skulderhøyde og veier normalt 16–20 kg
  • Podengo português pecueno er den minste av varianten. Den er ca. 20–30 cm i skulderhøyde og veier normalt 4–6 kg

Alle tre variantene finnes i to pelstyper, glatthåret og ruhåret/langhåret. Den minste varianten er ikke like langhåret som de to andre. De mest dominerende fargene er gul og fawn (gulrød) med lysere og mørkere nyanser med sorte skiftninger, sort (gråsort eller bleket), ensfarget med eller uten hvite tegninger. Grunnfargen kan også være hvit med tegninger i tidligere nevnte farger.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Podengo português er en utpreget hurtig og utholdende jakthund, som i hjemlandet først og fremst har vært benyttet til småviltjakt. Denne hundetypen bruker syn, lukt og hørsel like aktivt når den jakter, og den har derfor kvaliteter innen mange jaktformer, herunder også som ledhund. Rasen er også en ypperlig brukshund. Den er energisk og har høyt utviklet luktesans og kan med fordel benyttes som ettersøkshund, sporhund, narkotikahund og en rekke andre formål. Den er også en godt vakthund. Rasen har på grunn av sin hurtighet og spenstighet dessuten en rekke egenskaper innen hundesport, og den regnes som en god og stødig familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Podengo português regnes som en ekstremt livlig og svært lojal hund. Den krever mye mosjon og trives best når den får nok psykiske utfordringer og oppgaver i hverdagen. Som rase er den normalt noe tilbakeholden og skeptisk til fremmede, men den skal ikke være aggressiv. Den har et tydelig kroppsspråk og vil trolig varsle når det kommer fremmede. Den regnes som en god familiehund som passer best sammen med erfarne hundefolk som liker å ferdes mye ute i skog og mark.

Annet[rediger | rediger kilde]

Rasen regnes som meget sunn og har få eller ingen arvelige sykdommer. Den ruhårede/langhårede varianten krever daglig pelsstell.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]