Podenco canario

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Podenco canario
Kanarisk podenco, kanarihund
HundetypePodenco, spisshund
OpprinnelseKanariøyene, Spania
EgenskaperJakthund, familiehund
Livsløp10-12
StørrelseMiddels (16–22 kg)
Passer forErfarne hundefolk
Anerkjennelser
FCIGr. 5 seksjon 7
(FCI #329)
AKCSjekk!
CKCSjekk!
KCSjekk!
UKCSighthounds and pariahs
Andre hunderaser
Alfabetisk raseliste
Gruppevis raseliste

Podenco canario (FCI #329) er en middels stor jakthund som kommer fra Kanariøyene og trolig nedstammer fra urgamle pariahhunder som ble ført til øyene rundt Middelhavet og Afrikas nordvestkyst av sjøfarende handelsmenn for mer enn 2000 år siden. I Norge kalles gjerne rasen også kanarihund og kanarisk podenco.

Opprinnelse og alder[rediger | rediger kilde]

Podenco canario

Det er høyst usikkert hvor gammel hunderasen er i sin nåværende form, men av type kjenner man slike hunder fra mer enn 5000 år gamle grottetegninger funnet i Egypt og Midtøsten. Å hevde at den er en direkte etterkommer av tesem blir imidlertid feil, siden det ikke kan føres bevis for dette. Det er allikevel grunn til å tro at rasen som sådan er svært gammel, selv om den først ganske nylig (rasestandarden er 24. juni 1987 og ble sist revider i 1999) fra ) ble anerkjent som egen rase av FCI.

Podenco canario har en rekke fellestrekk med ibizahund, faraohund, etnahund og andre lignende hunder. Trolig har alle disse hundene et felles opphav, uten at dette har blitt dokumentert vitenskapelig. Rasen er av FCI klassifisert som en spisshund i gruppe 5 seksjon 7.

Utseende, anatomi og fysikk[rediger | rediger kilde]

Podenco canario har en morfologi og anatomi som ligner myndenes, men den har stående spisse ører. Som sådan har den en langstrakt og svært muskuløs kropp med rene linjer og lange flate og tørre muskler. Dyp smal brystkasse og godt opptrukket buk. Hodet er langstrakt og skallen smal og flat. Ørene er middels store og ofte svært beveglige, noe som ellers bare er vanlig blant pariahhunder og ville canider. Rasen har lange slanke ben og kompakte labber, som alltid har hvite klør. Halen er høyt ansatt, lang og bæres sabelformet.

Podenco canario er korthåret og har tett tilliggende pels. Fargen er normalt rød og hvit, der rødfargen kan variere fra nærmest orange til dyp mahognyrød. Alle kombinasjoner med disse fargene er tillatt.

Normalt blir hannhunder ca. 55–64 cm i skulderhøyde og har en vekt på ca. 18–22 kg som voksen, mens tispene blir omkring 53–60 cm høye og vil veie ca. 16–20 kg. Dersom typen eller er riktig godtas et avvik i skulderhøyden på +/- 2 cm, siden dette er vanlig i hjemlandet.

Bruksområde[rediger | rediger kilde]

Denne hunden har en rekke kvaliteter som jakthund. Podecoene burker både syn, hørsel og luktesans aktivt når de jakter. På Kanariøyene har den først og fremst vært benyttet til hetsjaktkanin og annet småvilt, men den er også egnet til andre jaktformer. Den har også glimrende egenskaper som sporhund og rasen regnes som en god familiehund.

Lynne og væremåte[rediger | rediger kilde]

Podenco canario kan være litt primitiv sammenlignet med vanlige hunder, så den passer nok best for folk som har litt erfaring fra før. Man må regne med at den er litt skeptisk og sky overfor fremmede, men den er normalt aldri aggressiv. Overfor medlemmene i familien er den gjerne godheten selv, trofast, lydig, leken og tolerant – den perfekte familiehund for mange. Den kan være egenrådig, og den trives slett ikke alene. Den regnes som flink med egne barn.

Annet[rediger | rediger kilde]

Podenco canario er en sunn rase med få helsemessige problemer.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]