Pleoidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Pleoidea
Plea minutissima (Pleidae)
Plea minutissima (Pleidae)
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pleoidea
Norsk(e) navn:
Hører til: Nepomorpha,
teger,
nebbmunner
Antall arter: ca. 80, én i Europa
Habitat: i ferskvann
Utbredelse: det meste av verden, i varmere strøk
Delgrupper:


Pleoidea er en gruppe av insekter som tilhører tegene, en gruppe av nebbmunner. Gruppen omfatter rundt 80 kjente arter, bare én av dem forekommer i Europa.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små (1 – 4 mm), runde teger. De svømmer for det meste med ryggen ned. De ligner på små nymfer av ryggsvømmere (Notonectidae), men kan kjennes fra disse på at de har fullt utviklede vinger. Kroppen er kort, nærmest trekantet og sterkt hvelvet, som oftest lyst brunlig på farge. Hodet er stort og bredt, fasettøynene er temmelig store, punktøynene (ocelli) derimot ganske reduserte. Antennene består av tre ledd og er ganske korte. Scutellum er forholdsvis stort og trekantet. De fleste har fullt utviklede vinger, men disse er temmelig korte og de flyr dårlig. Beina mangler "årer" av hår slik mange andre svømmende teger har, men de svømmer likevel godt.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De finnes i ferskvann, helst i stillestående vann. Voksne og nymfer svømmer opp-ned, men de kryper også rundt på vannplanter. De er rovdyr som jakter på små, virvelløse dyr, for eksempel vannlopper. Som alle nebbmunner har de ufullstendig forvandling, overgang fra nyklekt larve til det voksne kjønnsmodne insektet går gradvis gjennom flere nymfestadier.

Systematisk Inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]