PlayStation Portable

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Playstation Portable»)
PlayStation Portable
ProdusentSony Computer Entertainment
TypeHåndholdt spillkonsoll
GenerasjonSyvende
UtgittJP 12. desember 2004
NA 24. mars 2005
EU 1. september 2005
AU 1. september 2005
MediumUMD, Memory Stick Pro Duo
Eksemplarer25,39 millioner
ToppspillGrand Theft Auto: Liberty City Stories
EtterfølgerPlayStation Vita

PlayStation Portable (PSP) er en bærbar spillkonsoll utviklet av Sony. Det er den tredje konsollen utgitt til PlayStation-serien, og den første bærbare spillkonsollen utgitt av Sony. Maskinen ble lansert i Europa den 1. september 2005.

Detaljer[rediger | rediger kilde]

PSP er en håndholdt multimedieenhet som kan brukes til både videospill og spilling/visning av video, musikk og fotografier. Den har en innebygget kortleser for Memory Stick Duo. Både spill og filmer produseres på UMD, men det er også mulig å lagre multimediefiler på minnekortet. Maskinen kan kobles trådløst direkte mot en annen PSP, eller via et trådløst nettverk, slik at man kan surfe på nettet og spille mot andre via internett. Systemoppdatering 30. januar 2008 (versjon 3.90) la til støtte for IP-telefoni, i første omgang SkypeSlim & Lite-versjonen). PSP kan kobles til PlayStation 3 trådløst og brukes som fjernkontroll.

PSP Slim & Lite[rediger | rediger kilde]

En ny PSP kom 3. september 2007, og hadde navnet PSP Slim & Lite. Denne PSPen produseres i tre farger, Pianosvart, keramisk hvitt og sølv. I Norge selges den kun i Base Pack, som består av en PSP-enhet, lader, og batteri. For å lagre spillprosessen trenger du et minnekort, som må kjøpes separat hvis du kjøper Base Pack. Prisen på PSP Slim & Lite ligger på rundt NOK 1500-2000,-.[1]

I Japan finnes også disse fargene: Blå, Grønn, Rosa, Lilla og Turkisgrønn.

Som den tidligere versjonen av psp, kan denne også ha custom firmware. På den tidligere versjonen var den seneste firmwaren 1.50, men på psp slim & lite er den seneste versjonen 3.60.

Modifikasjoner[rediger | rediger kilde]

Det gikk ikke lenge fra PSPs lansering til entusiaster fant måter å omgå PSPs restriksjoner og kjøre kode som ikke var signert av Sony. I mai 2005 slapp Sony versjon 1.51 av firmwaren til PSP som tettet sikkerhetshullene for dette.[2] Brukere med "hackede" versjoner av PSP ønsket naturlig nok ikke å laste ned oppdateringer som gjorde den nye funksjonaliteten ubrukelig og Sony gikk inn for det BusinessWeek kalte en "pisk og gulrot" tilnærming, ved at senere oppgraderinger inneholdt både sikkerhetsoppgraderinger og nytteprogram som nettleser og PS1-emulator.[3]

Det har også foregått utvikling av tredjeparts firmware. Den mest kjente er "Dark Alex's Open Edition firmware" produsert av den spanske hackeren Dark Alex. Denne firmwaren tillater funksjonalitet som for eksempel sikkerhetskopiering av PSP spill (og dermed også piratkopiering), sonefri PSP og kjøring av egenprodusert programvare. Oppgraderinger av denne firmwaren har tradisjonelt bakt inn den "nyttige" delen av de offisielle oppgraderingene fra Sony.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Prissøk på Hardware.no». Besøkt 1. februar 2008. [død lenke]
  2. ^ «Sony battles hackers over hijacked games». Reuters. 6. juli 2005. Arkivert fra originalen 8. mars 2009. Besøkt 21. juli 2008. 
  3. ^ Kenji Hall (1. desember 2005). «Attack of the Playstation Hackers». BusinessWeek. Besøkt 21. juli 2008. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]