Place (Reddit)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Place
Nettstedwww.reddit.com (amerikansk-engelsk)
Type nettstedSubreddit, kunstprosjekt, sosialt eksperiment, aprilspøk, onlinetilstelning, gjentakende hendelse
Eier(e)Reddit
Utgitt avJosh Wardle
Lansert1. april 2017
ProgrammeringsspråkJavaScript
Nåværende statusAvsluttet
Fargene som var tilgjengelig (2022)

Place var et samarbeidsprosjekt og et sosialt eksperiment på nettsamfunnet Reddit. Det ble opprinnelig startet 1. april 2017, og varte i tre døgn. Den 1. april 2022 ble prosjektet gjenopptatt (startet på nytt). Prosjektet involverte et digitalt lerrett på subredditen r/place, hvor registrerte brukere kunne tegne inn én piksel om gangen med en bestemt farge. Etter pikselen var tegnet inn måtte man som hovedregel vente i 5 minutter, i enkelte tilfeller opp til 20 minutter.

For å lage noe meningsfylt måtte man samarbeide med andre, og utallige subredditer organiserte seg for å sette sitt spor på lerretet. Mange subredditer startet egne discord-servere for anledningen. Place har blitt fremhevet for å reflektere kulturen på disse subredditene, og internettkultur generelt.

Det ble blant annet tegnet (nasjonal)flagg, monumenter, logoer til ulike subredditene, tekst, og generelt populærkulturelle symboler.

Metoder[rediger | rediger kilde]

Brukere deltok i Place på ulike måter. Noen prøvde å sabotere andre med å gjøre små endringer på bokstaver. Større nettsamfunn okkupperte store områder av lerretet, og overkjørte mindre folkesterke samfunn. Mange brukere utviklet også kjapt dataprogrammer som plasserte piksler automatisk for dem.[1] Disse ble ofte brukt i kombinasjon med falske, nyopprettede profiler for å omgå 5-minutters-blokkeringen.

2017[rediger | rediger kilde]

Place ble opprinnelig åpnet den 1. april 2017, uten forvarsel fra Reddit. Lerretet hadde en oppløsning på 1000x1000 piksler. Deltakelsen var kaotisk og uorganisert på begynnelsen, men etter hvert samlet flere nettsamfunn seg om større prosjekter. Etter 72 timer ble lerretet stengt, og det var da fullstappet med all slags kunst.

2022[rediger | rediger kilde]

Prosjektet ble gjenopptatt, med blankt lerret, den 1. april 2022. Denne gangen ble det annonsert noen dager i forveien. Kartet ble fort fylt opp, da nettsamfunnene var bedre forberedt enn i 2017. Lerretet var 1000x1000 piksler ved åpning. Etter et drøyt døgn [trenger referanse] ble lerretet doblet i størrelse. Den nye halvdelen ble også raskt fylt opp. Et døgn senere [trenger referanse] ble lerretet doblet i størrelse enda en gang. Til slutt hadde lerretet en oppløsning på 2000x2000 piksler, fire ganger så stort som i 2017. For hver utvidelse ble i tillegg flere farger gjort tilgjengelig for brukerne. Den siste stunden før prosjektets avslutning ble hvit den eneste fargen man kunne bruke. Dette førte til at lerretet gradvis ble visket mer og mer ut, helt til det bare var hvitt igjen.

Norsk deltakelse[rediger | rediger kilde]

Subredditen r/norge sørget for å plassere det norske flagg på lerretet både i 2017 og i 2022. I samarbeid med subredditen r/place_nordicunion okkuperte de nordiske landene et felles område, med tett sammenknyttede flagg og nasjonalsymboler.

Referanser[rediger | rediger kilde]