Hopp til innhold

Pitahaya

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi


Pitahaya
Nomenklatur
Klassifikasjon

Pitahaya (eller dragefrukt) er navn som brukes på fruktene fra flere arter fra slekta Hylocereus i kaktusfamilien. Flere av disse artene kommer opprinnelig fra Sentral-Amerika. Pitahaya ble innført i Vietnam av franskmennene i kolonitiden[1] og er senere blitt veldig utbredt i Vietnam og resten av Asia. De dyrkes i dag mest i Vietnam, Thailand, Gambia og litt i Australia.

Frukten, som botanisk sett er et bær, er oval og ofte på størrelse med en sitron. Flere varianter har «bladrester» som stikker ut fra frukten. Fruktkjøttet er hos mange varianter hvitt, hos andre rødt, men alltid med mange små, svarte frø på størrelse med sesamfrø. Det finnes flere varianter av pitahaya. De vanligste er trolig rød pitahaya og gul pitahaya.[2] Rød pitahaya finnes i to varianter, en med hvitt fruktkjøtt (H. undatus) og en med rødt fruktkjøtt (H. costaricensis). Begge er røde utenpå og har bladrester. Gul pitahaya (H. (Selenicereus) megalanthus) er gul utenpå, mangler bladrester og har hvitt fruktjøtt.

Pitahaya spises vanligvis naturell, ev. med litt ingefær. Den har en behagelig avbalansert sødme og er ganske fast i konsistensen. Frukten blir ofte sammenlignet med kiwi, men pitahaya er mindre syrlig.

Bildegalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Singapore, National Library Board,. «Dragon fruit | Infopedia». eresources.nlb.gov.sg. Besøkt 3. januar 2018. 
  2. ^ «pitahaya». Store norske leksikon (norsk). 28. september 2014. Besøkt 3. januar 2018. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]