Pistolreker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Pistolreker
Synalpheus fritzmuelleri
Synalpheus fritzmuelleri
Vitenskapelig(e)
navn
:
Alpheidae
Rafinesque, 1815
Norsk(e) navn: pistolreker,
knipsereker
Hører til: Alpheoidea,
reker,
tifotkreps
Antall arter: ca. 600
Habitat: fersk- og havvann
Utbredelse: Indiahavet, Stillehavet, Karibien og tempererte områder i alle hav
Delgrupper:
  • se tekst

Pistolreker eller knipsereker (Alpheidae) er en gruppe reker som er kjennetegnet ved at de har en spesialisert klo som er større enn den andre, og som brukes til å knipse med. Hvis de mister knipsekloa, utvikler den normale kloa seg til en knipseklo, mens det vokser ut en ny, normal klo der den opprinnelige knipsekloa satt.

Noen arter deler huler med kutlinger i et symbiotisk forhold.

Knips[rediger | rediger kilde]

Pistolrekene konkurrerer med mye større dyr som spermhvalen og hvithvalen om å være de mest høylytte dyrene i havet. Når de knipser med knipsekloa, dannes en kavitasjon i vannet. Lydtrykket kommer opp mot 80 kPa i en avstand på 4 cm fra kloa. Lydtrykket er stort nok til å drepe småfisk. Lyden varer mindre enn ett millisekund. Lyden brukes både til jakt og kommunikasjon.

Pistolrekene var de første sjødyrene man observerte bruke kavitasjon for å lage lyd. Siden har man oppdaget at også sjøknelere kan slå så fort og hardt med forbeina at det kan dannes kavitasjoner.

Slekter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

zoologistubbDenne zoologirelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.