Jean-Marie Delavay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Pierre Jean Marie Delavay»)
Jean-Marie Delavay
Født28. des. 1834Rediger på Wikidata
Les Gets
Død31. des. 1895Rediger på Wikidata (61 år)
Kina
BeskjeftigelseOppdagelsesreisende, botaniker, misjonær Rediger på Wikidata
NasjonalitetFrankrike
Medlem avDet parisiske ytremisjonsselskap

Jean Marie Delavay (født 1834 i Abondance i Haute-Savoie i Frankrike, død 1895 i Kina) var en katolsk kinamisjonær, oppdager og botaniker.

Han ble sendt til Kina i 1867, og virket først i Guangdong. Det er kjent at han engasjerte seg i frikjøping av annamittiske kvinner som var blitt tatt til fange av kinesiske pirater.[trenger referanse] Han begynte også å samle planter, både i Guangdong og under en reise til provinsen Shaanxi. Alle sine samlinger skjenket han til den britiske botaniker Henry Fletcher Hance, konsul i Kanton, og han sendte dem til England.

Han dro deretter til Kunming i provinsen Yunnan, og i den provinsen forble han stasjonert til sin død. Hans misjonærgjerning tok ham til Dali og fjellstrøkene bakenfor, der det var mange tibetoburmanske minoritetsgrupper og dessuten et meget rikt og enda stort sett vitenskapelig uutforsket planteliv.

Han var en svært iherdig samler av planter og sendte over 200.000 herbariumspecimen hjem til Frankrike.[trenger referanse] Det hele ble grundig beskrevet i hans ledsagende brev.[1]. Fra dem ble mange nye genera og over 1.500 nye specier beskrevet, mange av Adrien René Franchet ved Muséum national d'Histoire naturelle i Paris.

En rekke rhododendronarter ble innsamlet av ham og systematisert på grunn av denne innsatsen. Hans navn går igjen i mange plantenavn, som Delavays furu Abies delavayi, Delavays magnolia Magnolia delavayi og Delavays peonia Paeonia delavayi. Andre oppkallinger: lncarvillea delavayi, Clethra delavayi, Geranium delavayi, Lonicera delavayi, Meconopsis delavayi, Osmanthus delavayi, Philadelphus delavayi, Pyrus delavayi, Schefflera delavayi, Thalictrum delavayi og Wikstroemia delavayi.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Pater Delavays korrespondanse er blitt analysert av Jean Lennon: Le père Jean-Marie Delavay (1834-1895), un grand naturaliste français, i Bulletin de l’Association des Parcs botaniques de France, 38, 2004.