Jean-Marie Delavay

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Jean-Marie Delavay
Født28. desember 1834
Les Gets
Død31. desember 1895 (61 år)
Kina
Beskjeftigelse Oppdagelsesreisende, botaniker, misjonær
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Det parisiske ytremisjonsselskap

Jean Marie Delavay (født 1834 i Abondance i Haute-Savoie i Frankrike, død 1895 i Kina) var en katolsk kinamisjonær, oppdager og botaniker.

Han ble sendt til Kina i 1867, og virket først i Guangdong. Det er kjent at han engasjerte seg i frikjøping av annamittiske kvinner som var blitt tatt til fange av kinesiske pirater. Han begynte også å samle planter, både i Guangdong og under en reise til provinsen Shaanxi. Alle sinne samlinger skjenket han til den britiske botaniker og konsul Henry Fletcher Hance, konsul i Kanton, og han sendte dem til England.

Han dro deretter til Kunming i provinsen Yunnan, og i den provinsen forble han stasjonert til sin død. Hans misjonærgjerning tok ham til Dali og fjellstrøkene bakenfor, der det var mange tibetoburmanske minoritetsgrupper og dessuten et meget rikt og enda stort sett vitenskapelig uutforsket planteliv.

Han var en svært iherdig samler av planter og sendte over 200.000 herbariumspecimen hjem til Frankrike. Fra dem ble mange nye genera og over 1.500 nye specier beskrevet, mange av Adrien René Franchet ved Muséum national d'Histoire naturelle i Paris.

En rekke rhododendronarter ble innsamlet av ham og systematisert på grunn av denne innsatsen. Hans navn går igjen i mange plantenavn, som Delavays furu Abies delavayi, Delavays magnolia Magnolia delavayi og Delavays peonia Paeonia delavayi. Andre oppkallinger: lncarvillea delavayi, Clethra delavayi, Geranium delavayi, Lonicera delavayi, Meconopsis delavayi, Osmanthus delavayi, Philadelphus delavayi, Pyrus delavayi, Schefflera delavayi, Thalictrum delavayi og Wikstroemia delavayi.