Philotarsidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Philotarsidae
Philotarsus picicornis. Foto: James Lindsey
Philotarsus picicornis. Foto: James Lindsey
Vitenskapelig(e)
navn
:
Philotarsidae
Norsk(e) navn:
Hører til: støvlus, lus,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: ca. 110, 3 i Europa, 2 i Norge
Habitat:
Utbredelse: kosmopolitter
Delgrupper:

Philotarsidae er gruppe små insekter som tilhører gruppen støvlus (Psocoptera). De er ikke parasitter men lever av ulikt dødt organisk materiale, alger og soppsporer.


Utseende[rediger | rediger kilde]

Små til middelsstore (2-3,5 mm), tettbygde støvlus, grå eller brunlige. De har vanligvis lange vinger, men kortvingede former forekommer. Kroppen og hodet er vanligvis påfallende hårete. Antennene består av 13 ledd. Fasettøynene er ganske små og lite påfallende. Føttene er vanligvis tre-leddete, men to-leddete hos noen Philotarsus-arter. Forvingen er hårete, også på undersiden. Årene Rs og M er delvis sammenvokste ved roten. Cellen areola postica (ved forvingens bakkant) er ikke forbundet med åren M. Vingeårene har hår som står på to eller flere rekker. Langs ytterkanten av forvingen er det hår som krysser hverandre.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Disse artene lever på barken av trær, eller på steiner og bergvegger. Noen arter lager et tett spinn som de lever under, enten alene eller flere sammen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien forekommer i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis. De har få arter i nordområdene, med bare tre funnet i Europa.

Systematisk inndeling / europeiske arter[rediger | rediger kilde]

Systematikken innen gruppen støvlus følger [1].

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]