Philadelphia-eksperimentet (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Philadelphia-eksperimentet
orig. The Philadelphia Experiment
Generell informasjon
SjangerScience fiction / Romantikk / Eventyr / Mysterie
Utgivelsesår1984
Prod.landUSA
Lengde1 t. 42 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense16 (Norge)
Bak kamera
RegiStewart Raffill
ProdusentDouglas Curtis
Joel B. Michaels
ManusforfatterWallace C. Bennett
William Gray
Don Jakoby
Michael Janover
MusikkKenneth Wannberg
SjeffotografDick Bush
KlippNeil Travis
Foran kamera
Hovedrolle(r)Michael Paré
Nancy Allen
Annen informasjon
BudsjettUSD 21 millioner
Prod.selskapNew World Pictures
Cinema Group
Premiere3. august 1984 (USA)
29. november 1984 (Norge)
Eksterne lenker

Philadelphia-eksperimentet [1] (originaltittel: The Philadelphia Experiment) er en amerikansk science fiction- og eventyrfilm fra 1984 regissert av Stewart Raffill. Filmen handler om et eksperiment som foregår ombord på et amerikansk krigsskip i 1943. Eksperimentet går løpsk og tar livet av flere soldater, mens to stykker blir sendt inn i en tidsstorm og forflyttet til året 1984. Den ene av dem dør senere av skadene, mens den andre virker uskadd. Han får senere hjelp av en ung kvinne til å finne ut av hva som har skjedd. Hovedrollene spilles av Michael Paré og Nancy Allen.

Filmen er basert på boka The Philadelphia Experiment: Project Invisibility, skrevet av Charles Berlitz og William L. Moore. Denne er inspirert av en amerikansk myte fra 1940-tallet.

Filmens soundtrack inkluderer Manfred Manns sang "The Runner".

Handling[rediger | rediger kilde]

Handlingen starter på en marinebase utenfor Philadelphia, i 1943. Marinesoldatene David og Jimmy befinner seg ombord på krigsskipet USS Eldrige, som skal gjennom et hemmelig eksperiment basert på teorier utviklet av Albert Einstein. Målet med eksperimentet er å gjøre skipet usynlig for radar. Forsøket lykkes over all forventning og skipet forsvinner fra radarskjermene. Men samtidig går noe alvorlig galt, for ikke bare forsvinner båten fra radarskjermene, men også for det blotte øye. David og Jimmy velger å kaste seg over bord, og faller samtidig gjennom et tidshull som fører dem til året 1984. Etter en rekke episoder i en tid som er dem fremmed oppdager de at forskere i 1984 jobber med et lignende eksperiment, og at eksperimentene i 1943 og 1984 på ett eller annet vis har kommet i kontakt med hverandre og lagd et tidshull. Hullet forårsaker også et enormt uvær i 1984 der stadig flere gjenstander ser ut til å blir sugd inn. De to blir etterhvert forfulgt av personer som er involvert i eksperimentet, men klarer å komme seg unna ved å kidnappe unge Allison og låne bilen hennes. Jimmy sliter imidlertid med konsekvenser av strålingen, og må på sykehus, hvor han plutselig forsvinner foran øynene på legene. David, på sin side, ønsker å finne ut hva som har skjedd og forsøker å spore opp folk som vet om eksperimentet. Samtidig leter bakmennene for det nye eksperimentet etter ham, fordi de tror han er den eneste som kan redde verden fra tilintetgjørelse.

Om filmen[rediger | rediger kilde]

Økonomi og popularitet[rediger | rediger kilde]

Philadelphia-eksperimentet ble ingen stor publikumssuksess i USA hvor den kun innbragte $8,1 millioner.[2]

Produksjonskostnadene var på rundt $21 millioner.[3]

Filmanmelderne[rediger | rediger kilde]

Filmen fikk blandet mottakelse, noe som gjenspeiles i at den har oppnådd 50 % på Rotten Tomatoes.[4] Den amerikanske filmkritikeren Leonard Maltin har gitt den 2,5 av 4 stjerner.[5]

Priser[rediger | rediger kilde]

Den vant prisen for beste film ved den italienske Fantafestival i 1985. Det kan nevnes at Nancy Allen ble nominert til en Saturn Award i klassen beste kvinnelige hovedrolle.[6]

Annet[rediger | rediger kilde]

Rent tematisk har den flere likheter filmen USS Nimitz forsvunnet i Stillehavet, fra 1980.

I rollene[rediger | rediger kilde]

(utvalg)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Norsk VHS - Philadelphia-eksperimentet Arkivert 4. mars 2016 hos Wayback Machine. (besøkt 29.2.2016)
  2. ^ «The Philadelphia Experiment». Box Office Mojo. Besøkt 17. januar 2020. 
  3. ^ IMDb business
  4. ^ «The Philadelphia Experiment (1984)». Rotten Tomatoes (engelsk). Besøkt 16. april 2019. 
  5. ^ Maltin, Leonard (4. september 2012). Leonard Maltin's 2013 Movie Guide: The Modern Era (engelsk). Penguin. ISBN 9781101604632. 
  6. ^ IMDb awards

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]