Phanophorus

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Phanophorus
Nomenklatur
Phanophorus
Solier, 1851
Synonymi
=
Populærnavn
Skjellsmellere
Klassifikasjon
RikeDyreriket
RekkeLeddyr
KlasseInsekter
OrdenBiller
FamilieSmellere
Økologi
Antall arter: 1
Habitat: terrestrisk, larvene i jorden eller død ved
Utbredelse: Neotropisk
Inndelt i

Phanophorus er en slekt av biller som hører til familien smellere (Elateridae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

Middelsstore, avlange, blanke, mørke smellere. Pronotum har lysorganer ved bakhjørnene. Kroppen er ganske jevnbred. Antennene er tynne og trådformede. Dekkvingene har fine punkstriper-

Larvene er sylindriske, glatte med en voksaktige overflate og spredte hår, gjerne rød- eller gulaktige. Hodet er noe flatt med fremoverstrakte kjever. Det bakerste leddet har vanligvis et par kraftige utvekster av varierende form. Beina er ganske korte.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De tropiske artene i gruppen Pyrophorini lyser i mørket. De er kjent som cucujos i spansktalende land. De sender ut lys fra to lysorganer ved bakhjørnene av brystskjoldet (pronotum) og ett lysorgan ved bakkroppen. Dette lyset kan ha forskjellig farge, ofte "kaldt" lys fra brystskjoldet og rødaktig lys fra bakkroppen. Lyset fremkommer ved en meget energieffektiv prosess, se omtale under lysbiller (Lampyridae). Også larvene og til og med eggene er selvlysende. De levende billene brukes som selvlysende smykker, og noen biller i en flaske kan være en brukbar lampe.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Slekten er utbredt i Chile.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]