Hopp til innhold

Phalanx CIWS

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
TypeCIWS
OpphavslandUSA
I tjeneste1980–
Designet1969
ProdusentGeneral Dynamics
Høyde4,7 m
Phalanx CIWS

Phalanx CIWS (Close-In Weapon System) er et nærforsvarssystem som ble utviklet av General Dynamics sin avdeling i Ponoma for å beskytte krigsskip mot missiler. Systemet består av en M61 Vulcan gatlingkanon som er knyttet til et radarsystem som finner, følger og angriper innkommende mål. Det blir nå produsert av Raytheon. Det finnes også en landbasert versjon, C-RAM.

Utvikling

[rediger | rediger kilde]

På slutten av 1960-tallet var den største trusselen mot overflatefartøyer missiler. Den amerikanske marinen hadde ikke noe effektivt forsvar mot missiler som trengte gjennom forsvaret som egne missiler gav så et program ble startet for å se om et radarstyrt kanonsystem kunne gi den beskyttelsen man trengte.

USS «King» var det første skipet som fikk montert systemet til utprøving i 1973. I 1974 ble den utrangerte destroyeren USS «Cunningham» utstyrt med systemet og det ble utført tester med en rekke forskjellige missiler og droner. Systemet ble også testet i forhold til elektroniske mottiltak ombord på destroyeren USS «Bigelow». I juli 1977 ble systemet godkjent og produksjonen startet i 1978. Det første fartøyet som var ferdig utrustet med systemet var USS «Coral Sea» i 1980. Systemet er i 2008 bruk hos mer enn 20 land. US Navy har systemet montert på alle fregatter eller større overflatefartøy.

Versjoner

[rediger | rediger kilde]

Phalanx systemet finnes i flere forskjellige versjoner.

Phalanx Block 0

[rediger | rediger kilde]

Phalanx Block 0 er basisversjonen som består av søke og ildledingsradarer og en hydraulisk M61A1 Vulcan gatlingkanon med av skuddtakt på 3000 skudd i minuttet og et magasin på 980 skudd. Block 0 varianten er også basisen for de oppgraderte versjonene.

Phalanx Block 1

[rediger | rediger kilde]

Phalanx Block 1 har oppgradert søkeradar som gir større søkevinkel både horisontalt og vertikalt. Skuddtakten er økt til 4500 skudd per minutt ved at gatlingkanonen er pneumatisk og magasinet økt til 1500 skudd. Ammunisjonen er også byttet fra uran til wolfram.

Phalanx Block 1A

[rediger | rediger kilde]

Phalanx Block 1A har oppgraderte datamaskiner og mulighet for å koble ildledningssytemet til RAM.

Phalanx Block 1B Phalanx Surface Mode

[rediger | rediger kilde]
Phalanx Block 1B

Phalanx Block 1B er en oppgradering av systemet så det også kan angripe små, raske overflatefartøy, saktegående fly og helikoptre.

Litteratur

[rediger | rediger kilde]
  • E.R.Hooton, red. (2007). Jane's Naval Weapon System (47 utg.). Jane’s Information Group Limited. s. 690. ISSN 0960-4448. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata