Elektroniske mottiltak

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

For det estlandske mobilselskapet, se: EMT AS


Elektroniske mottiltak (oppr. en: Electronic Countermeasures, ECM) er elektroniske signaler som sendes ut for å forstyrre eller totalt blokkere f.eks. radar, sonar, infrarøde instrumenter eller laser. EMT er en del av det som kalles elektronisk krigføring.


EMT kan deles opp i tre undergrupper:

  • Elektronisk jamming
  • Elektronisk villedning
  • Elektronisk nøytralisering


Elektronisk jamming[rediger | rediger kilde]

Jamming av samband går ut på å overdøve en radiomottaker med et sterkere signal enn det signalet som mottakeren prøver å motta. Sambandet mellom sender og mottaker kan derved brytes, og man svekker fiendens muligheter til å lede sine styrker. Fenomenet kan også oppstå tilfeldig ved at to radiosendere sender på samme frekvens i et område hvor en mottaker er i stand til å høre begge sendestasjonene. Dette skjer særlig i frekvensbånd hvor radiobølgene følger jordkrumningen - fra de laveste radiofrekvenser opp til 30 Megahertz. Frekvenser høyere enn 30 MHz rekker vanligvis bare innen synsvidde, slik at jammesenderen må være i samme område som den jammede radiomottakeren.

Jamming av radar her til hensikt å blinde radaren slik at den ikke kan motta ekko av egne pulser skikkelig.

Jamming av navigasjonssystemer som GPS fører ofte til mindre nøyaktig navigasjon.


Villedning[rediger | rediger kilde]

Elektronisk villedning eller skinnutsendelse er en metode hvor man fanger opp fiendens utsendelser på sambandet for senere avspilling i redigert form.


Elektronisk nøytralisering[rediger | rediger kilde]