Hopp til innhold

Petropavlovsk og Kamtsjatka eparki

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petropavlovsk og Kamtsjatka eparki
Петропавловская и Камчатская епархия (russisk)
Eparkiets katedral
Kirkerussisk-ortodoks
Land:Russlands flagg Russland
BispesetePetropavlovsk-Kamtsjatskij
Sogn42
Areal464 00 km²
Innbyggere322 000
Opprettet1840
Offisielt nettsted

Petropavlovsk og Kamtsjatka eparki (russisk: Петропавловская и Камчатская епархия) er et russisk-ortodokst eparki (bispedømme) med sete i Petropavlovsk-Kamtsjatskij som omfatter Kamtsjatka. I tillegg til 42 menigheter hører to klostre med hhv. fem munker og én nonne til eparkiet.

Eparkiet ble i 1840 skilt ut fra Irkutsk eparki for å betjene Russlands fjerne østen og Russisk Amerika. Det het opprinnelig Kamtsjatka, Kurilene og Aleutene eparki og hadde sitt sete i Novoarkhangelsk (dagens Sitka) i Alaska. Setet ble i 1852 flytta til Ajan, året etter til Jakutsk og i 1858 til Blagovesjtsjensk.

1870 skifta eparkiet navn til Kamtsjatka og Blagovesjtsjensk eparki, samtidig som to nye eparkier ble skilt ut fra dets enorme areal: Aleutene og Alaska eparki ble oppretta for de amerikanske delene av eparkiet, Jakutsk eparki for områdene i innlandet. Kamtsjatka eparki beholdt landskapet langs Russlands østkyst.

1899 ble Vladivostok eparki skilt ut fra de sørlige delene av eparkiet (som i dag tilsvarer hele metropolitandistriketet Vladivostok, altså også eparkiene Arsenjevsk og Nakhod). Samtidig ble navnet endra til Blagovesjtsjensk og Kamtsjatka eparki.

1916 ble eparkiet på nytt delt i to. Den nordlige delen het fra da av Kamtsjatka og Petropavlovsk eparki og fikk sitt sete i Petropavlovsk-Kamtsjatskij. Den sørlige delen fikk navnet Blagovesjtsjensk og Ytre Mandsjuria eparki og beholdt setet i Blagovesjtsjensk (dette eparkiet inkluderte også arealene til dagens eparkier Amur, Birobidzjan, Khabarovsk og Sakhalin).

1922 ble eparkiet oppheva av de sovjetiske myndighetene. Den daværende eparken av Kamtsjatka og Petropavlovsk, Nestor Anisimov, fortsatte imidlertid å føre tittelen sin frem til 1945 som epark av den russisk-ortodokse kirke i eksil.

Eparkiet ble gjenoppretta i 1993 under navnet Petropavlovsk og Kamtsjatka og med et areal som var blitt redusert til selve halvøya (resp. provinsen Kamtsjatka). Allerede i 1991 var nemlig Magadan eparki (inkl. dagens Anadyr eparki) blitt opretta av «fastlandsdelene» av det gamle Kamtsjatka-eparkiet.

Autoritetsdata