Hopp til innhold

Petero Mataca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Petero Mataca
Født28. apr. 1933Rediger på Wikidata
Fiji
Død30. juni 2014Rediger på Wikidata (81 år)
Suva[1]
BeskjeftigelseKatolsk prest (1959–), katolsk biskop (1974–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedSt Johns College, Fiji
NasjonalitetFiji

Petero Mataca (født 28. april 1933 i Cawaci på øya Ovalau i den britiske kronkolonien Fiji, død 30. juni 2014 i Suva i Fiji[2]) var en fijiansk geistlig og katolsk erkebiskop av Suva.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Petero Mataca gikk på St. John's College i Levuka og begynte på Saint John Cawaci College i Ovalau i 1950. Han ble presteviet av patriarken av Cilicia og pro-prefekt for Kongregasjonen for folkenes evangelisering, kardinal Grégoire-Pierre XV Agagianian, den 19. desember 1959 i Roma. Han ble ordinert sammen med 45 andre prester, som den eneste fra Sør-Stillehavsregionen.

Mataca virket i det apostoliske vikariat for Fiji, blant annet som pastor i Saint Francis Xavier Parish i Navunibitu.

Hjelpebiskop i Suva[rediger | rediger kilde]

Pave Paul VI utnevnte ham til titulærbiskop av Siminina og hjelpebiskop i Suva den 27. august 1974. Han ble ordinert til biskop av erkebiskopen av Suva, George Hamilton Pearce S.M., den 3. desember 1974; medkonsekratorer var Pierre-Paul-Émile Martin S.M., emeritert erkebiskop av Nouméa, og Victor Frederick Foley, emeritert erkebiskop av Suva.

Erkebiskop av Suva[rediger | rediger kilde]

Den 10. april 1976 utnevnte pave Paul VI ham til erkebiskop av Suva. Petero Mataca utviklet Pastoral Plan for Fiji i 1975. Han grunnla et katekessenter i Navesi og satte i gang byggingen av tolv ungdomsskoler på øyene Vanua Levu og Viti Levu.

Pave Benedikt XVI innvilget hans aldersbetingede avskjedssøknad den 19. desember 2012.

Erkebiskop Mataca var kritiker av regjeringens politikk blant annet hva gjaldt forslaget om å opprette en forsonings- og enhetskommisjon med makt, underlagt presidentens godkjenning og for å kompensere ofre og benåde gjerningsmennene fra det fijianske statskuppet i 2000 som avsatte den valgte statsminister Mahendra Chaudhrys regjering i 2000.

Den 22. juni 2005 anklaget Mataca statsminister Laisenia Qarase for å ha villedet kirkeledere om bestemmelsene i lovgivningen for å opprette kommisjonen.[3] Mataca og lederne for en rekke andre kirkesamfunn, sa han, hadde blitt innkalt til statsministerens kontor den 2. mai hvor de hadde blitt fortalt om lovforslagets forsonings- og kompensasjonsbestemmelser, som de hjertelig støttet. Først senere, gjennom media, fikk de vite om amnestibestemmelsene.[3]

Erkebiskop Mataca sa at han ikke støttet konseptet med amnesti for personer som er dømt for politiske forbrytelser. Styrtet av en demokratisk valgt regjering er en alvorlig forbrytelse, sa han, og «kuppsyklusen» vil fortsette med mindre de involverte møter konsekvensene av sine forbrytelser. «Jeg appellerer offentlig til vår president, vår statsminister og medlemmene av vår regjering om å trekke lovforslaget tilbake inntil det kan gjennomføres ordentlige konsultasjoner og passende endringer gjøres,» sa Mataca.[3] Forsoning og enhet kunne ikke komme fra et politisk motivert lovforslag, advarte han. Tvert imot så han forsoning som en helbredelsesprosess som må starte med å fortelle sannhet, tilståelse av feil, ekte forespørsel om tilgivelse og vilje til å akseptere konsekvensene av ens handlinger. «Det ser ut til at lovforslaget raskt har blitt satt sammen for politiske formål - spesielt med tanke på valget neste år,» sa Mataca. «Dette er ikke i landets interesse, og enhver hardnakket innsats fra regjeringen for å presse gjennom dette lovforslaget vil være kontraproduktivt og vil true Fijis fremtidige stabilitet.»

Erkebiskop Petero Mataca døde på Suva Private Hospital i en alder av 81 år, og er gravlagt i krypten til Sacred Heart Cathedral i Suva.[4]

Den 6. januar 2006 siterte Fiji Sun Mataca som oppfordret folk til å «"respektere, beskytte og bevare» familieverdier. Han fordømte Fijis høye skilsmisserate, og kritiserte lovgivning som gjorde det lettere.

I en artikkel skrevet for Fiji Sun den 12. januar 2006 fordømte Mataca stemmer som hevdet å være kristne, som tok til orde for å utrope Fiji til en kristen stat, forby andre religioner, fordømme homofili og kreve at lederstillinger skal være forbeholdt anerkjente kristne. Han ba om at det han kalte «autentiske kristne stemmer» skulle si fra, og at Jesu sanne vei ble fulgt.

Mataca skrev en artikkel i Fiji Sun 6. mars 2006 der han oppfordret kristne til å unngå å bli fanget opp i etnisk politikk i det kommende valget 6.–13. mai, og sa at oppfordringer til kristne om å mobilisere politisk mot andre var i strid med Jesu lære og eksempel.

I kjølvannet av militærkuppet som avsatte statsminister Laisenia Qarases sivile regjering den 5. desember 2006, inntok Mataca en mer nyansert posisjon enn lederne for mange andre kirkesamfunn, og nektet å støtte en uttalelse fra Assembly of Christian Churches (ACCF) og Fiji Council of Churches (FCC), som beskrev det fijianske militæret, kommandert av Commodore Frank Bainimarama, som «manifestasjoner av mørke og ondskap.» [5] Mataca sa at en slik holdning var hyklersk fra organisasjoner som hadde forsømt å fordømme det forrige kuppet i 2000. I et brev til Fiji Sun den 10. desember fordømte han kuppet, men hevdet også at regjeringen hadde ført politikk som hadde ført til det.[6] Han samarbeidet senere med militærregimet, og fungerte som medformann, sammen med Commodore Bainimarama, i National Council for Building a Better Fiji.[7][8]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Freebase-data fra Google[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Long serving Fiji Catholic leader dies
  3. ^ a b c «Churches misled on Bill». Fiji Times. 23. juni 2005. s. 1 – via EBSCOHost. 
  4. ^ Siteri Sauvakacolo: http://www.fijitimes.com/story.aspx?id=273247 |wayback=20160916184453 |text=Tomb of tradition |archiv-bot=2019-05-07 02:35:59 InternetArchiveBot }}. I: Fiji Times Online av 3. Juli 2014. Lest 15. september 2016.
  5. ^ «Mataca against religious group». Fiji Times. 16. desember 2006. s. 5 – via EBSCOHost. 
  6. ^ «Fiji's Roman Catholic Church condemns statement by Assembly Christian Churches». RNZ. 9. desember 2006. Besøkt 2. januar 2023. 
  7. ^ "Communique - National Council for Building a Better Fiji (NCBBF)" Arkivert 2008-03-29 hos Wayback Machine, Commodore Voreqe Bainimarama & His Grace Petero Mataca, Fiji government website, 28. mars 2008
  8. ^ «Mataca calls for frank views on charter». Fiji Times. 25. august 2008 – via EBSCOHost. 
  9. ^ www.catholic-hierarchy.org mataca, lest 11. juli 2024