Peter Hansen Aaser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Hansen Aaser
Født4. aug. 1848Rediger på Wikidata
Død23. juli 1923Rediger på Wikidata (74 år)
BeskjeftigelseLege Rediger på Wikidata
BarnCarl Schwensen Aaser
NasjonalitetNorge

Peter Hansen Aaser (født 4. august 1848 i Askim, død 23. juli 1923 i Kristiania) var en norsk lege.

Han ble student i 1871, cand. philos. i 1872, cand. med. i 1878. Fra 1879 var han kommunelege i Trøgstad, før han ble bylege i Kristiania i 1882. Han kastet seg så over studiet av epidemiske sykdommer og bakteriologi, et studium som han fortsatte under flere opphold i utlandet. I 1891 var han hos Weigert i Frankfurt, i 1893 hos Pasteur i Paris, og senere hos Ehrlich og ved Institut Pasteur. I 1891 ble han utnevnt til overlege og bestyrer av Ullevaal epidemisykehus. Det var på hans initiativ at det i 1894 ble opprettet et «seruminstitutt», som ble knyttet til sykehusets laboratorium. Instituttet kom til å fremstille alt det difteriserum, som ble benyttet i Norge.

I 1899 ble Aaser sendt av den norske regjeringen til Porto i Portugal, for å studere pesten som var utbrutt der. Siden representerte han flere ganger Norge ved medisinske kongresser, som ved den hygieniske kongressen i Brussel i 1903, da han var referent for spørsmålet om difteriserumets profylaktiske virkning. Han var også oppnevnt som Norges representant ved den internasjonale medisinske kongressen i Lisboa i 1906 (men han deltok ikke på grunn av sykdom).

Aaser skrev en rekke avhandlinger om epidemiske sykdommer og behandlingen av dem i tyske medisinske tidsskrifter, samt i Norske magasin for lægevidenskaben og Tidsskrift for Den norske lægeforening. Fra 1901 var han fast sensor ved medisinsk embetseksamen.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Aaser var ridder av St. Olavs orden, ridder av den portugisiske Ordem da Conceiçao, medlem av Videnskabsselskabet i Kristiania og Societas regia medicorum Budapestiensis.

Kilder[rediger | rediger kilde]