Peter Gilmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Peter Gilmore
Født25. august 1931
Leipzig
Død3. februar 2013 (81 år)
London
Yrke Skuespiller, tv-skuespiller, filmskuespiller
NasjonalitetStorbritannia
IMDbIMDbRedigere på wikidata

Peter Gilmore (født 25. august 1931 i Leipzig i Tyskland, død 3. februar 2013) var en britisk skuespiller. Han er kjent for rollen som skipsreder James Onedin i den britiske TV-serien Onedinlinjen (1971–1980). Han uttalte i et intervju med Radio Larvik i 1986 at han forberedte seg på rollen ved å se på gamle sjøfolk og forsøkte å imitere dem.[trenger referanse]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Gilmores familie flyttet til England da han var seks år, og han droppet ut av skolen som fjortenåring for å bli skuespiller.

Han ble relegert fra Royal Academy of Dramatic Arts. Et opphold i hæren ledet til oppdagelsen av at han hadde talent for å synge. Etter at han ble dimittert ble han medlem av sanggruppen The George Mitchell Singers.

Han fikk en viss suksess i reklamefilmer, noe som resulterte i små biroller i elleve av de populære Carry On-filmene.

Han spilte dr. Kitaj, ett av dr. Phibes drapsofre i spillefilmen Dr. Phibes (The Abominable Dr. Phibes) med Vincent Price i tittelrollen i 1971.

Gilmore spilte også heltehovedrollen i spillefilmen Warlords of Atlantis fra 1978.

Han har medvirket som gjesteskuespiller i flere britiske TV-serier, som blant annet Gullguttene og gjesteopptreden i en episode av Med hjartet på rette staden.

Gilmore har også spilt teater, både på scene og i radio.

Gilmore besøkte Larvik i 1986 i anledning Cutty Sark Tall Ships Race i regi av avisen Vestfold Ukerevy i forbindelse med reklamestunt for avisen.

Hans første ekteskap var med Una Stubbs (1959–1968). Andre ekteskap var med Jan Waters. I 1987 giftet han seg for tredje gang, denne gang med Anne Stallybrass som spilte hans første hustru i Onedinlinjen. Han hadde da bodd sammen med henne i ti år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]