Peter Gilmore

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Peter Gilmore
Født 25. august 1931
Leipzig
Død 3. februar 2013
London
Ektefelle Jan Waters, Anne Stallybrass, Una Stubbs
Nasjonalitet Storbritannia
IMDb IMDbRedigere på wikidata

Peter Gilmore (født 25. august 1931 i Leipzig i Tyskland, død 3. februar 2013) er en britisk tidligere skuespiller. Han er sannsynligvis best kjent for rollen som skipsreder James Onedin i den britiske TV-serien Onedinlinjen (1971–1980). Han uttalte i et intervju med Radio Larvik i 1986 at han forberedte seg på rollen ved å se på gamle sjøfolk og forsøkte å imitere dem.[trenger referanse]

Biografi[rediger | rediger kilde]

Gilmores familie flyttet til England da gutten var seks år gammel, og han droppet ut av skolen som fjortenåring for å bli skuespiller.

Han ble relegert fra Royal Academy of Dramatic Arts. Et opphold i hæren ledet til oppdagelsen av at han hadde talent for å synge. Etter at han ble dimittert ble han medlem av sanggruppen The George Mitchell Singers.

Han fikk en viss suksess i reklamefilmer, noe som resulterte i små biroller i elleve av de populære Carry On-filmene.

Han spilte dr. Kitaj, ett av dr. Phibes drapsofre i spillefilmen Dr. Phibes (The Abominable Dr. Phibes) med Vincent Price i tittelrollen i 1971.

Gilmore spilte også heltehovedrollen i spillefilmen Warlords of Atlantis fra 1978.

Han har medvirket som gjesteskuespiller i flere britiske TV-serier, som blant annet Gullguttene. Gilmore har også spilt teater, både på scene og i radio.

Gilmore besøkte Larvik i 1986 i anledning Cutty Sark Tall Ships Race.

Hans første ekteskap var med Una Stubbs (1959–1968). Andre ekteskap var med Jan Waters. I 1987 giftet han seg for tredje gang, denne gang med Anne Stallybrass som spilte hans første hustru i Onedinlinjen. Han hadde da bodd sammen med henne i ti år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]