Hopp til innhold

Peter Arnett

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Peter Arnett
Peter Arnett i 2019
Født13. nov. 1934[1][2][3]Rediger på Wikidata (89 år)
Riverton
New Zealand
BeskjeftigelseJournalist, nyhetsanker, korrespondent Rediger på Wikidata
Utdannet vedWaitaki Boys' High School
NasjonalitetUSA
New Zealand
UtmerkelserOffiser av New Zealands fortjenstorden
Premio Ischia Internazionale di Giornalismo (1991)
Pulitzer Prize for International Reporting (1966)
Weintal Prize for Diplomatic Reporting (1998)[4]

Peter Gregg Arnett (født 1934) er en newzealandsk-amerikansk journalist som ble verdenskjent for sine reportasjer fra Bagdad under Gulfkrigen i 1991. Han var ansatt i CNN i en rekke år.

Arnett har mange år bak seg som krigsreporter og ble allerede i 1966 tildelt Pulitzerprisen for sin dekning av Vietnamkrigen, hvor han var stasjonert fra 1962 til 1975. I 1997 klarte han å få i stand et intervju med Osama bin Laden.

I 1994 utgav han den selvbiografiske boka Live from the Battlefield: From Vietnam to Baghdad, 35 Years in the World's War Zones, som omhandler hans tid som reporter på krigsmarkene. Han avsluttet sin karriere som reporter i 2007 og begynte deretter å undervise i journalistikk.

Tidlig i karrieren

[rediger | rediger kilde]

Arnett startet sin karriere i Sørøst-Asia i 1960 og var de førte årene spesielt knyttet til Bangkok. Etter noen år reiste han til Vietnam hvor han ble reporter for Associated Press. Her skrev han flere viktige artikler, blant annet Death of Supply Column 21. Hans viktigste artikkel under krigen kom i 1968 og omhandlet ødeleggelsen av byen Bến Tre.[5] Han var forøvrig en av de siste vestlige journalistene som var i Saigon etter at den Nord-Vietnamesiske hær inntok byen.

Han var forfatter til den canadiske TV-dokumentarserien Vietnam: The Ten Thousand Day War fra 1980.

Etter Vietnamkrigen jobbet han i noen år i magasinet Parade, hvor han blant annet dekket Sovjets invasjon i Afghanistan.

Tiden i CNN

[rediger | rediger kilde]

På begynnelsen av 1980-tallet ble han ansatt i den nystartede nyhetskanalen CNN. Det var her hans navn ble verdenskjent, etter at han var stasjonert i Badgad under Gulfkrigen i 1991. Han var en av få pressefolk som fikk tillatelse til å oppholde seg i Bagdad under bombingen av byen.[6] Arnett og CNN fikk mye ros for sin kritiske dekning, men ikke alle var like glade for hans forsøk på å skildre andre sider ved krigen enn det som var strengt regulert av USAs militære. Blant annet så kalte general Norman Schwarzkopf ham for landsforræder og mente videre at CNN hjalp fienden.[7] Hans mest kontroversielle rapport under denne krigen var bombingen av en fabrikk som produserte barnemat. Amerikanske militære reagerte sterkt på rapporten og påsto at den var et skalkeskjul for produksjon av biologiske våpen. Det ble aldri funnet noe bevis for at den produserte slike våpen.

I 1998 arbeidet han i et team som gransket amerikanske styrkers operasjoner i Laos under Vietnamkrigen. Rapporten, som var et samarbeide mellom CNN og Time Magazine, kom med beskyldninger om at amerikanske militære hadde benyttet saringass mot en gruppe amerikanske soldater som hadde desertert og rømt til Laos (Operation Tailwind). Påstanden viste seg å være feil, noe som førte til at flere av dem som hadde vært med på å forme rapporten fikk sparken. Arnett fikk kun en reprimande da CNN-gründeren Ted Turner reddet ham, men året etter ble han løst fra kontrakten med CNN.

Tiden etter CNN

[rediger | rediger kilde]

I 2003 inngikk Arnett en avtale med NBC og National Geographic, og ble deretter sendt til Irak for å dekke den amerikanske angrepet invasjonen av landet. Her gav han et omstridt intervju på irakisk TV som gjorde at mange mente han hadde gjort seg til offer i propagandaspillet. Hjemme i USA ba han det amerikanske folk om unnskyldning på frokost-TV, men NBC og National Geographic valgte uansett å avslutte sitt forhold til ham.[8]

Han var deretter programleder på gresk- og belgisk TV før han avsluttet karriere som reporter i 2007. Han har siden vært bosatt i Los Angeles og vært foreleser ved det kinesiske Shantou University.[9]

The Peter Arnett School of Journalism ble oppkalt etter ham ved Southern Institute of TechnologyNew Zealand.

Hans liv og virke under Golfkrigen ble delvis skildret i boka Live from Baghdad fra 1992. Den ble filmatisert i 2002.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Proleksis Encyclopedia, Proleksis enciklopedija-ID 51499[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6vb0rsf, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ Internet Movie Database, IMDb-ID nm0036250, besøkt 14. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ isd.georgetown.edu, besøkt 22. mars 2023[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ «Major Describes Move». New York Times. 8. februar 1968. 
  6. ^ Dagbladet - Kritiserte USA - fikk sparken (31.3.2003) «Peter Arnett var den eneste vestlige journalisten som Saddam Hussein lot være igjen i Bagdad da krigen brøt ut. Han var CNNs utsendte, fikk heltestatus og ble verdenskjent der han sto i det gulgrønne bomberegnet og snakket mens kulene smalt rundt hodet hans»
  7. ^ Hvem Hva Hvor 1992, s.
  8. ^ Dagbladet - Snakket med fienden (1.4.2003)
  9. ^ Lara Farrar (June 10, 2012), Treading a Fine Line by Teaching Journalism in China, New York Times

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]